Најновије

КАКО ЈЕ ДРАЖА СПАСАВАО АМЕРИЧКЕ ПИЛОТЕ: Једном је поклонио прстен, потомци га још чувају у Тексасу

Амерички пилот Роберт Боб Кол, 1944. године искочио је из оштећеног авиона, погођеног немачком ракетом, изнад Прањана где су му мештани спасили живот. У Србији је провео 66 дана и одушевио се житељима подсувоборских села. Породица овог пилота доживотно је захвална српском народу, а најлепше речи имао је и Бобов син Гери Кол.

Драгољуб Михаиловић (Фото: Јутјуб)

- Мој отац и његова посада су искочили из оштећеног Б-24 бомбардера над Југославијом, 6. јуна 1944. године, након што су завршили мисију у Брасову у Румунији. Неколико чланова посаде је претрпело мање повреде, али су им четници генерала Драже Михаиловића и локални мештани Срби помогли и сви су преживели рат. Многи од наших очева се не би вратили кућама без великодушне и несебичне бриге коју су им Срби пружили и платили за то високу цену -  рекао је Гери Хол у интервју за Фондацију Мисије Халијард, а преноси РИНА.

Кад је Боб искочио из оштећеног авиона, са собом је имао мали фотоапарат у летачком оделу. Био је у могућности фотографијама да овековечи већи део времена који је провео у Србији и његова породица још увек поседује ове јединствене фотографије. Светлост дана оне су угледале 75 година након што су снимљене, након што су их Колови понудили Фондацији Мисије Халијард.

- Током времена проведеног у Србији се мој отац спријатељио са генералом Михаиловићем и толико су се зближили да су пред очев одлазак разменили прстење. Мој је отац њему дао прстен који је добио за матуру, а генерал Михаиловић њему свој лични прстен са угравираном посветом. Тај непроцењиви артефакт је и даље у власништву моје породице, налази се у кућној колекцију у Тексасу - каже Гери Кол.

Грчка и Турска спремне на разговоре Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА