Najnovije

KAKO JE DRAŽA SPASAVAO AMERIČKE PILOTE: Jednom je poklonio prsten, potomci ga još čuvaju u Teksasu

Američki pilot Robert Bob Kol, 1944. godine iskočio je iz oštećenog aviona, pogođenog nemačkom raketom, iznad Pranjana gde su mu meštani spasili život. U Srbiji je proveo 66 dana i oduševio se žiteljima podsuvoborskih sela. Porodica ovog pilota doživotno je zahvalna srpskom narodu, a najlepše reči imao je i Bobov sin Geri Kol.

Dragoljub Mihailović (Foto: Jutjub)

- Moj otac i njegova posada su iskočili iz oštećenog B-24 bombardera nad Jugoslavijom, 6. juna 1944. godine, nakon što su završili misiju u Brasovu u Rumuniji. Nekoliko članova posade je pretrpelo manje povrede, ali su im četnici generala Draže Mihailovića i lokalni meštani Srbi pomogli i svi su preživeli rat. Mnogi od naših očeva se ne bi vratili kućama bez velikodušne i nesebične brige koju su im Srbi pružili i platili za to visoku cenu -  rekao je Geri Hol u intervju za Fondaciju Misije Halijard, a prenosi RINA.

Kad je Bob iskočio iz oštećenog aviona, sa sobom je imao mali fotoaparat u letačkom odelu. Bio je u mogućnosti fotografijama da ovekoveči veći deo vremena koji je proveo u Srbiji i njegova porodica još uvek poseduje ove jedinstvene fotografije. Svetlost dana one su ugledale 75 godina nakon što su snimljene, nakon što su ih Kolovi ponudili Fondaciji Misije Halijard.

- Tokom vremena provedenog u Srbiji se moj otac sprijateljio sa generalom Mihailovićem i toliko su se zbližili da su pred očev odlazak razmenili prstenje. Moj je otac njemu dao prsten koji je dobio za maturu, a general Mihailović njemu svoj lični prsten sa ugraviranom posvetom. Taj neprocenjivi artefakt je i dalje u vlasništvu moje porodice, nalazi se u kućnoj kolekciju u Teksasu - kaže Geri Kol.

Grčka i Turska spremne na razgovore Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA