Најновије

ЗАБРИЊАВАЈУЋА САЗНАЊА: Због короне и ова болест прети да се разбукта!

Корона вирус, одлагање прегледа и стрес главни је разлог за драматично повећање броја људи на Клиници за васкуларану хирургију Клиничког центра Србије, који су имали тешки облик руптуре трбушне аорте.

Ковид болница (Фото: Јутјуб)

Директор ове установе професор др Лазар Давидовић потврдио је да је свако одлагање лечења ове болести велики ризик и да се прегледи озбиљних пацијенета морају обављати и током короне.

Животно опасно, а не даје симтоме

Одлагање лечења може да доведе до последица и смртног исхода код васкуларних болести, које су врло специфичне.

- Ако се гангрена третира све је у реду, али ако се не третира на време, пацијент ће изгубити ногу. Исто, ако постоји сужење на каротидној артерији, може да дође до можданог удара. Сужење трбушне или грудне аорте је животно опасно, а не мора да даје никакве симтоме. Зато је екстремно важно и током периода короне контролисати овакве ствари - каже др Лазар Давидовић.

Одлагање лечење је фатално

Клиника за васкуларну хирургију је током највећег "удара" вируса корона, осим хитних случајева, примала и хроничне болеснике, чије лечење није могло да се одложи.

- Ниједан пацијент није оштећен, примали смо свакога за кога је процењено да не треба чекати. То су пацијенти код којих би одлагање операције за неколико недеља, довело до катастрофалних последица. Када је у питању анеуризма трбушне аорте, велики број особа нема никакве симптоме и болест се сасвим случајно открива ултразвучним прегледом - каже др Лазар Давидовић.

Укупни капацитети 70 одсто

Још увек нисмо у пуном капацитету, јер радимо у две, уместо у три сале, због повећања дистанце и смањења броја људи на клиници, објашњава др Давидовић.

- Сваке недеље један анестезиолог иде у ковид болнице, због чега је такође капацитет код нас смањен. Ипак, очекујемо да, када будемо сумирали податке, наш обим рада ове године буде 70 одсто од уобичајеног. Желели смо да што мање људи борави заједно у истим просторијама, док је истовремено посао морао да се обавља на адекватан начин. Успели смо у томе - закључује професор.

Шта ће бити са зградом Генералштаба, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА