Најновије

НОВИ РАСНИ НЕРЕДИ У САД: Рањени полицајци

Два полицајца рањена су након одлуке суда да нико од њихових колега не буде оптужен за смрт црнкиње Брионе Тејлор.

BLM (Фото: Pixabay)

„Где је правда за Бриону Тејлор?”, узвикивали су демонстранти у Луивилу након што је порота одлучила да одбаци оптужбе против полицајаца који су 13. марта усмртили младу Афроамериканку у њеном дому.

Уследили су протести који су се прелили у Њујорк, Вашингтон, Атланту и Чикаго. У Луивилу, највећем граду савезне државе Кентаки, уведен је полицијски час, али то није спречило немире током којих су из ватреног оружја рањена два полицајца и приведене десетине грађана. Полицајци нису животно угрожени, а осумњичени је, јавља Би-Би-Си, притворен.

Ванредно стање проглашено је због могућих немира, а уз колеге у плавим униформама на улицама су и припадници Националне гарде. Упркос томе, и након што су упуцани полицајци градом је незадовољство исказивало неколико хиљада људи, које је Енди Бишир, гувернер Кентакија, позвао да се разиђу.

„Знамо да насиље никада не може бити одговор на насиље и наше мисли вечерас су уз рањене полицајце и њихове породице. Молим вас, идите кући”, рекао је гувернер.

Али, његове речи нису умириле бес Афроамериканаца и људи широм Америке који их месецима подржавају на антирасистичким протестима. Два „најзапаљивија” случаја били су полицијско усмрћивање Џорџа Флојда у Минеаполису, а затим рањавање Џејкоба Блејка у граду Кеноша. Против полицајца који је Блејку пуцао у леђа, оставивши га вероватно заувек у инвалидским колицима, није подигнута оптужница.

Смрт двадесетшестогодишње Брионе Тејлор нова је у низу трагичних смрти Афроамериканаца у рукама полицијских снага. Она је била медицинска сестра. Није имала кривични досије. Умрла је у свом дому.

У ноћи 13. марта у њену кућу упала су три полицајца. Стигли су с налогом за претрес који им омогућава да на приватни посед уђу без упозорења. Мислили су да ће у њеном дому пронаћи дрогу. Истражитељи су сумњали да је осуђени дилер, бивши партнер Тејлорове, користио њену адресу за пријем пакета. Њена породица верује да полицајци нису тражили њу или њеног садашњег партнера, већ осумњиченог, који је већ био у притвору и уопште не живи у том стамбеном комплексу.

„Њујорк тајмс” преноси да је њен садашњи дечко кобне вечери пуцао мислећи да је бивши партнер Тејлорове провалио у стан. Полиција је узвратила испаливши 32 метка, од којих је шест погодило девојку, која је умрла на поду у ходнику.

Од тројице полицајаца који су упали у кућу и пуцали, оптужен је Брет Хенкисон, али не за убиство, већ за „неиспровоцирано угрожавање безбедности”, јер је пуцао ка суседном стану. Против друге двојице није подигнута оптужница.

Би-Би-Си преноси да закон Кентакија каже да онај ко је крив за неиспровоцирано угрожавање друге особе чини акт који доказује „екстремну небригу за вредност људског живота”. Прописана казна за ово кривично дело је пет година.

Рођаци настрадале девојке захтевали су да се сва три полицајца, који су белци, оптуже за убиство или убиство из нехата. Одлуку пороте да одбаци случај адвокат породице Тејлор назвао је нечувеном и увредљивом. Претходно су се званичници нагодили да породици исплате 12 милиона долара.

Упитан за коментар поводом судске одлуке, амерички председник је рекао да је то – сјајно. Прошлог месеца Доналд Трамп похвалио је и државног тужиоца Кентакија, који је раније говорио на републиканском скупу.

Амерички председник тако наставља у свом маниру. Кад је Џејкоб Блејк са седам хитаца устрељен у леђа, Трамп је решио да немире у више градова реши извођењем додатних полицијских снага на улице и да тако обнови ред и мир нарушене хроничним расизмом и полицијском бруталношћу.

Претходно је униформисане снаге слао у градове које држе демократе и на њихове улице изводио војна возила. Уплео је немире у предизборну кампању говорећи о наводној неспособности демократа да контролишу демонстрације.

Кад је Блејк паралисан, вероватно за цео живот, једна црнкиња која је протестовала у Висконсину рекла је да би њен син требало да може да изађе из куће, а да не стрепи да ће на њега пуцати снаге реда и мира. Бриона Тејлор није ни морала да изађе из свог дома.

Узнемирујући снимак нереда у Аргентини можете погледати ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА