Najnovije

NOVI RASNI NEREDI U SAD: Ranjeni policajci

Dva policajca ranjena su nakon odluke suda da niko od njihovih kolega ne bude optužen za smrt crnkinje Brione Tejlor.

BLM (Foto: Pixabay)

„Gde je pravda za Brionu Tejlor?”, uzvikivali su demonstranti u Luivilu nakon što je porota odlučila da odbaci optužbe protiv policajaca koji su 13. marta usmrtili mladu Afroamerikanku u njenom domu.

Usledili su protesti koji su se prelili u NJujork, Vašington, Atlantu i Čikago. U Luivilu, najvećem gradu savezne države Kentaki, uveden je policijski čas, ali to nije sprečilo nemire tokom kojih su iz vatrenog oružja ranjena dva policajca i privedene desetine građana. Policajci nisu životno ugroženi, a osumnjičeni je, javlja Bi-Bi-Si, pritvoren.

Vanredno stanje proglašeno je zbog mogućih nemira, a uz kolege u plavim uniformama na ulicama su i pripadnici Nacionalne garde. Uprkos tome, i nakon što su upucani policajci gradom je nezadovoljstvo iskazivalo nekoliko hiljada ljudi, koje je Endi Bišir, guverner Kentakija, pozvao da se raziđu.

„Znamo da nasilje nikada ne može biti odgovor na nasilje i naše misli večeras su uz ranjene policajce i njihove porodice. Molim vas, idite kući”, rekao je guverner.

Ali, njegove reči nisu umirile bes Afroamerikanaca i ljudi širom Amerike koji ih mesecima podržavaju na antirasističkim protestima. Dva „najzapaljivija” slučaja bili su policijsko usmrćivanje DŽordža Flojda u Mineapolisu, a zatim ranjavanje DŽejkoba Blejka u gradu Kenoša. Protiv policajca koji je Blejku pucao u leđa, ostavivši ga verovatno zauvek u invalidskim kolicima, nije podignuta optužnica.

Smrt dvadesetšestogodišnje Brione Tejlor nova je u nizu tragičnih smrti Afroamerikanaca u rukama policijskih snaga. Ona je bila medicinska sestra. Nije imala krivični dosije. Umrla je u svom domu.

U noći 13. marta u njenu kuću upala su tri policajca. Stigli su s nalogom za pretres koji im omogućava da na privatni posed uđu bez upozorenja. Mislili su da će u njenom domu pronaći drogu. Istražitelji su sumnjali da je osuđeni diler, bivši partner Tejlorove, koristio njenu adresu za prijem paketa. NJena porodica veruje da policajci nisu tražili nju ili njenog sadašnjeg partnera, već osumnjičenog, koji je već bio u pritvoru i uopšte ne živi u tom stambenom kompleksu.

„NJujork tajms” prenosi da je njen sadašnji dečko kobne večeri pucao misleći da je bivši partner Tejlorove provalio u stan. Policija je uzvratila ispalivši 32 metka, od kojih je šest pogodilo devojku, koja je umrla na podu u hodniku.

Od trojice policajaca koji su upali u kuću i pucali, optužen je Bret Henkison, ali ne za ubistvo, već za „neisprovocirano ugrožavanje bezbednosti”, jer je pucao ka susednom stanu. Protiv druge dvojice nije podignuta optužnica.

Bi-Bi-Si prenosi da zakon Kentakija kaže da onaj ko je kriv za neisprovocirano ugrožavanje druge osobe čini akt koji dokazuje „ekstremnu nebrigu za vrednost ljudskog života”. Propisana kazna za ovo krivično delo je pet godina.

Rođaci nastradale devojke zahtevali su da se sva tri policajca, koji su belci, optuže za ubistvo ili ubistvo iz nehata. Odluku porote da odbaci slučaj advokat porodice Tejlor nazvao je nečuvenom i uvredljivom. Prethodno su se zvaničnici nagodili da porodici isplate 12 miliona dolara.

Upitan za komentar povodom sudske odluke, američki predsednik je rekao da je to – sjajno. Prošlog meseca Donald Tramp pohvalio je i državnog tužioca Kentakija, koji je ranije govorio na republikanskom skupu.

Američki predsednik tako nastavlja u svom maniru. Kad je DŽejkob Blejk sa sedam hitaca ustreljen u leđa, Tramp je rešio da nemire u više gradova reši izvođenjem dodatnih policijskih snaga na ulice i da tako obnovi red i mir narušene hroničnim rasizmom i policijskom brutalnošću.

Prethodno je uniformisane snage slao u gradove koje drže demokrate i na njihove ulice izvodio vojna vozila. Upleo je nemire u predizbornu kampanju govoreći o navodnoj nesposobnosti demokrata da kontrolišu demonstracije.

Kad je Blejk paralisan, verovatno za ceo život, jedna crnkinja koja je protestovala u Viskonsinu rekla je da bi njen sin trebalo da može da izađe iz kuće, a da ne strepi da će na njega pucati snage reda i mira. Briona Tejlor nije ni morala da izađe iz svog doma.

Uznemirujući snimak nereda u Argentini možete pogledati OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA