Најновије

'''ПОЛАРНА СВИЊА'' ПРЕТИ ЕВРОПИ: Талас са Арктика ће нас оковати у снег и лед

Високо у атмосфери изнад Северног пола температуре које се спремају ускоро би могле да заледе дах свима на северној хемисфери.

Грталица (Фото: Pixabay)

Талас хладног времена који прети Северној Америци, Европи и Азији од краја јануара је истог временског обрасца као онај који се десио 2014. године, познат као "поларни вртлог", пише "Дневни аваз".

Тада су температуре у Чикагу пале на минус 27 степени Целзијусових, наводи агенција Блумберг. Истиче се и да је до сада било уобичајено да током зиме хладан ваздух дође са Арктика. Међутим, хладноћа је углавном остајала око Северног пола током сезоне 2019-2020.

Сада, после скоро двогодишњег затишја, зима прети да ће се коначно вратити. "Ствари се намештају тако да ће доћи до узбудљивог периода за зиму и снег", каже Тод Крофорд, водећи метеоролог ИБМ-ове компаније "Wеатхер Цо".

Прогностичари не очекују да хладноћа буде брутална као током 2014, али сматрају да ће се несумњиво вратити зима.

Хладноћа је већ стигла до западне Европе и Кине. "У Паризу је температура три и по степена нижа од нормалне, а у Мадриду је 6,9 степени хладније него иначе, док су температуре у Пекингу пале рекордно ниско, па је у четвртак било минус 9 степени", наводи Тајлер Ројс, метеоролог фирме "AccuWeather".

Поларни вортекс и смрзавање Америке

Технички, поларни вортекс односи се на ветрове који круже Арктиком и држе хладноћу закључану далеко на северу. Али уз пик температуре, познат као изненадно стратосферско загревање, хладан ваздух може да пробије обруч и запути се јужно. Трговци гасом ово зову "поларна свиња".

Ово може да значи хладноћу свуда на северној хемисфери, мада ће се ове године она највероватније задржати само у САД, наводи Рајан Трушелу, председник "Weather Tiger LCC".

Али талас тешког минуса могла би да окусе и на источној обали САД и око области Велика језера.

То ће бити велика промена за Америку, када је температура у питању. У Њујорку, јануарска очитавања показују да су температуре више 5,1 степен од уобичајених, а Чикаго је био 7,2 степена топлији.

Ипак, како наводе сами метеоролози, нема гаранције да ће се овако хладно време заиста и десити.

"Много пута у прошлости, прогноза хладног времена, испоставило се, била је лажна узбуна", каже Џим Роулер, водећи метеоролог у "Energy Weather".

Све о британским тајним службама можете сазнати ОВДЕ.

Извор: Дневни аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА