Најновије

СВЕ О БРИТАНСКИМ ТАЈНИМ СЛУЖБАМА: Зашто су британски интереси против Србије? (ВИДЕО)

Како и када настају први облици обавештајних служби Велике Британије, о МИ6 служби, како су обавештајне службе деловале у Првом и Другом светском рату, о служби “Пет очију”, полицијском систему Велике Британије, зашто су британски интереси против Србије, однос Немаца према Словенима, теме су емисије “Српски свијет” у којој је говорио др Горан Николић, професор на предмету обавештајне и безбедносне службе и аутор књиге “У служби њеног величанства”.

Тајна (Фото: Pixabay)

Николић каже да се још од 13. века могу пратити зачеци обавештајне службе, а да су први облици обавештајне службе у Великој Британији основане почетком 20.века и служиле су за пресретање комуникација.
“За време Другог светског рата, Британци поседују стратешку тајну. Направљена је позната машина за дешифровање, Енигма. Први су са тим кренули Пољаци и кад су их напали Немци, податке које су поседовали поделили су са Француском, а Француска са Великом Британијом. Британци су успели да направе рачунар “Колес” који је пресретао поруке и успевао да дешифрује на немачком језику” – објашњава Николић.

Николић истиче да је на почетку Другог светског рата потписан споразум Британаца и Американаца, по којем су Британци делили тајне са Америком.
“Британци су са Америком размењивали тајне, чак су заједно радили на пројекту прављења нуклеарних бомби. Потом, ‘43.године потпусују споразум да размењују тајне које су скупљали помоћу Енигме, а ‘46. године се прикључују Нови Зеланд, Аустралија и Канада и тако настаје познати споразум “Пет очију”. Успоставили су 24 прислушне станице по свету” – наводи Николић.

Он говори да постоје подаци да су Немци тајно одржавали добре односе са Британијом и да је, како каже, немачки врх имао специфичан однос према егзотеријским друштвима.

Николић сматра да је цео систем Јосипа Броза Тита био излог ка Источним земљама и прављена су читава одељења специјализована за раздор на Истоку.
“Постоје подаци који говоре да је Велика Британија направила план Лотели за рушење Совјетског савеза” – говори Николић.

Упозорење Војске Србије можете прочитати ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА