Најновије

УВОЗНИК? ЦЕНЕ? Зашто се крију информације о кинеској вакцини? (ВИДЕО)

Набавка респиратора била је "државна тајна", а добављање вакцина против коронавируса такође је изгледа обављено под велом тајне, иако тако не би требало да буде. Јавност је ускраћена за информације о томе ко је увозник кинеске вакцине у Србију и по којој цени је набављена, не само кинеска, већ и било које друго цепиво које је нам је стигло (Фајзер, Спуњик В). Зашто је набавка вакцина толико тајанствена, да ли се нешто крије и шта се крије? Одговора нема...

Александар Вучић. (Фото: pixabay. com/pravda.rs)

Познато је да је милион доза вакцина кинеског произвођача "Синофарм" допремљено у нашу земљу, а председник Србије Александар Вучић поносно је сачекао на аеродрому испоруку, иако вакцине у том тренутку нису имале дозволу, већ је одобрење за коришћење добијено тек након што су приспеле на тло наше земље.

Осим тог пропуста, јавност је остала ускраћена за цену доза вакцина, као и за остале информације, што је већ виђено и у случају "респиратори".

На сајту јавних набавки, као и на Агенцији за лекове и медицинска средства никаквих детаљнијих информација нема, а када би се неко усудио да председнику постави питање у вези са тим, он би најпре вербално напао новинара, а потом одговорио "нешто десето".

- Мени је драго што увек могу да одговорим на било које питање. Нисам нарочите памети, али нисам ни најглупљи. Желели сте да кажете да сам ја неког натерао да изда одобрење за вакцинацију. Ја немам проблем са Вашом непристојношћу. Такав утисак се нигде није стекао у јавности. Када бих питао Вас за утисак, рекли бисте да они који предлажу Министарство за изборе имају 43 одсто. Не, имају по 0,6 одсто и 1,7. Сви заједно немају 15 одсто, њих 10 кад скупите - одговорио је Вучић на питање о кинеским вакцинама и процедури регистрације истих.

Наравно, није одговорио колико је коштала набавка по дози, нити је открио остале детаље о цепиву.

- Ко је увозник вакцине из Кине? Вучић то не сме да каже? Србија није, тврде упућени. Опет братијска фирма? Да би новцем грађана власт куповала вакцину од тог свог посредника, али плаћала вишеструко скупље? Разлика, зна се. Као и за респираторе! Све морбиднији у својој алавости - навела је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

Слично нешто прокоментарисао је и лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, казавши да немамо довољно доза Фајзер вакцина и да смо једина земља у Европи која користи кинеске.

- Фајзерових вакцина нема или су количине безначајне. Једини у Европи вакцинишемо становништво кинеском вакцином. Нема ваљаних информација о квалитету, цени, увознику. Како је могуће да су увезене без сертификата? Покушајте увести ви лек, не лек - wц шољу - без сертификата - написао је Веселиновић.

Чак и уколико би државни врх покушао да се оправда тиме да је у питању државна тајна, као и за све остало сумњиво, та прича "не пије воду".

Подсетимо, вакцине су набављане и у периоду пандемије вируса свињског грипа (Х1Н1) 2009. године. Иако су у вези са њима, као и целокупном пандемијом постојале неке друге контроверзе, било је јасно одакле се вакцине набављају, ко учествује на тендеру, ко је посредник, као и по којој цени ће се извршити набавка.

Тадашња Комисија за набавку вакцине, наиме, предложила је 9. новембра 2009. да Србија треба да купи вакцину од швајцарске компаније "Новартис", која је једина предала комплетну понуду за цепиво против свињског грипа. Они су понудили цену од 799 динара по дози, а вакцине од 3.000.000 доза би према плану биле испоручене у четири туре, писао је тада недељник "Време".

Заступник компаније "Новартис" било је предузеће "Југохемија".

До краја пандемије Србија, ипак, због различитих околности није набавила свих 3.000.000 доза, али суштински свака информација о овој јавној набавци била је позната, за разлику од садашњег времена и ситуације са вакцинама против коронавируса, када се осим броја доза, ништа не зна о информацијама које занимају јавност.

Војска прима страну вакцину! Овом се цепио Стефановић и 700 војника Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА