Најновије

СРБИЈА ЧЕТВРТА У ЕВРОПИ ПО СТОПИ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Убрзо и друга

"Србија је тренутно четврта у Еворпи по стопи вакцинације у односу на број становника, а девета у свету", изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Вакцинација (Фото: Јутјуб)

Верује, каже, да ће Србија у наредна 72 сата бити чак друга у Европи, а можда дође и до петог места у свету по стопи вакцинације.

"Испред Србије су тренутно само Велика Британија, Малта и Данска. Верујем да ћемо у 48 сати, односно 72 сата претећи 2. и 3. и да ћемо бити други. Верујем да у свету можемо да будемо на петом месту, сада смо девети. Честитам грађанима Србије и на томе, и заштити здравља нације, као што смо се винули у висине политичке сналажљивости, да подигне здравствени систем", изјавио је председник.

"И данас имамо", каже, "преко 42.000 људи који су вакцинисани".

Вучић истиче да је, међутим, сада већ готово немогуће набавити вакцину.

"Ми смо потписали уговор са Фајзером, а добили смо мање вакцина, све ово што смо добили је због наше сналажљивости и јер смо се припремили унапред", рекао је Вучић.

Он је изјавио да, ако се настави овим темпом, имамо вакцина за још седам, осам дана.

"Сви они који су примили или ће примити, имамо сачувану вакцину за ревакцинацију. Данас сам имао, не могу да вам кажем са ким, разговор, али сам сигуран да ћемо још једну количину вакцина обезбедити, једну дозу од 100.000 вакцина. Сада не могу ништа више да вам откривам. Наставићемо са тим, мучимо се са свим, из Русије нам је застало све, чекамо одговор, проблем је због њих, имали су проблем у неким фабрикама. Ја ћу да зовем и кинеског премијера ако треба...", рекао је Вучић.

"Значајно испред нас је Велика Британија по броју вакцинисаних, а нешто испред нас са 33.000 или 32.000 људи на милион становника, док Србија има 26.000", напоменуо је Вучић.

Истиче да је тренутно у свету готово немогуће набавити вакцину, као и да му се чини да се као по нечијој команди све дешава да дође до неког сукоба у свету.

"Људи треба да знају да ми из Ковакс система још ниједну вакцину нисмо добили", додао је он.

Истиче "да ово што имамо да смо добили захваљујући сналажљивости српског руководства, мудрој и промишљеној политици".

"Што смо негде рачунали да ће то бити много тежи процес него што раније говоре, што смо се добро припремили и умели да разговарамо са свим нашим партнерима и Кинезима и Русима и Американцима", навео је Вучић.

Додаје "да нећемо радити оно што је радила Британија где су рекли да је важно да сви добију прву дозу, јер ће то код 70 одсто већ створити антитела и да не мора тако брзо да се иде на ревакцинацију".

"Ипак, они имају проблема са новим сојем", рекао је Вучић додајући "да се плаши да ће бити проблема када се буде појавио и код нас и да треба што дуже да зауставимо пробој тог "британског" или "јужноафрричког" соја".

Каже "из Русије касни вакцина за Србију неких десетак дана и да то није проблем, али само да стигне".

"Имали смо велике количине вакцина најављене из Русије, касни и Фајзер, и сад АстраЗенека најављује да ће 60 одсто да смањи производњу. Зваћу ако треба и мог пријатеља индијског премијера пошто они производе и АстраЗенеку. Довијаћемо се на различите начине, али сигуран сам да ћемо успети. Борићемо се на све начине и побочним везама и алтернативним путевима", изјавио је председник Србије.

Каже "да то не крије и да је најважније да се људима обезбеди здравље".

"Како ћемо да дођемо до тога то ће ући у неке мемоаре када се са овим изборимо", наводи он.

Вучић је замолио "да се што више старијих код нас вакцинише, да имамо око 700.000 вакцинисаних, са што већим учешћем старијих, јер ће то бити око 10 одсто становништва или 13,5 одсто пунолетног становништва који ће бити вакцинисано".

"Ваљда ће стићи једног дана и из Европе нека вакцина, платили смо то, сваког дана слушам обећања, али нећу да кукам као "Калимеро", већ смо се снашли. Зато сам и рекао - у се и у своје кљусе", навео је Вучић.

О Вучићевих 660 минута прислушкивања прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА