Најновије

КРАЈ ЕНГЕЛА, КРАЈ ПОДРШКЕ КОСОВУ? Главни шиптарски лобиста више неће седети у Конгресу САД, али...

Елиот Енгел, конгресмен америчких демократа и најжустрији абански лобиста и заговорник независности Косова одлази са те функције после готово три деценије.

Елиот Енгел. (Фото: Јутјуб)

Можда ово и не би била тако значајна вест да се не ради о човеку који се малтене "прославио", нарочито међу Албанцима, управо због свог непоколебљивог става када је у питању независност јужне српске покрајине, који је "приштинску ствар" бранио на сваком кораку и који, не кријући, једноставно другу страну није желео ни да види ни да чује.

Приштина би без Елиота Енгела у Конгресу, где је небројано пута отворено стајао на њену страну, могла да остане без стамене подршке у америчком Конгресу, без гласа који је за њу говорио и без онога ко је за њен рачун скупљао подршку за косовску независност.

Енгел је 30 година отворено лобирао за Приштину а, иако је тврдио да је био вођен тек добром намером, за те три деценије се од своје мисије, спекулише се, добро окористио - скућио се а захваљујући новцу Албанаца са Косова, а у исто време није морао да брине ни о финансирању својих кампања.

Овога пута му, међутим, то није помогло јер је у делу Њујорка где се и кандидовао на демократским предизборима у лето 2020. године, изгубио од директора једне тамошње школе.

Енгел (73) је, иначе, представљао делове Бронкса, дела Њујорка са великим бројем и политички активним албанским становништвом, а од 1989. године био је главни у Конгресу за прикупљање подршке за признавање независности Косова од Србије која се и десила 2008. године.

Управо та подршка током протеклих деценија учинила га је славним на Косову, где је добио и улицу која носи његово, па и поштанску марку са својим ликом, пише "Радио слободна Европа" (РСЕ).

Са друге стране, у Србији је због свега тога, очекивано и оправдано, зарадио лошу репутацију. То није ни било нарочито тешко, јер се залагао да САД буде оштрија са Београдом, и да више излази у сусрет интересима Косова.

Међутим, иако одлази из Конгреса, где је био и председавајући Одброра за спољне послове, упитно је да ли пралнира и да се потпуно повуче из политичког живота.

Он сам је открио да су га питали да ли жели да буде амбасадор или подсекретар у администрацији Џоа Бајдена, рекавши да разматра своје могућности.

- Постоји пуно различитих ствари које бих могао радити... Тренутно нећу доносити никакве одлуке, али, знате, размишљам о томе. Можда да радим нешто у администрацији.... Неки људи су предложили да би можда могао бити амбасадор - рекао је он почетком прошлог месеца за "Вашингтон Егземинер".

Амбасадор на Балкану?

Био је међу првим америчким законодавцима који су 1998. године позвали администрацију Била Клинтона да интервенише како би зауставили југословенске и српске снаге на Косову и био је најистакнутији заговорник у Конгресу за америчко признање независности земље деценију касније.

Након тога, наставља да се бори за браћу Битићи, тројицу Американаца албанског порекла чија смрт до данас није расветљена, и која ће се показати у годинама које долазе па све до данас један од камена спотицања у односима Србије и САД.

- Као што сви знате, Елиот је био највећи борац за Косово у Конгресу САД - рекао је представник Кевин Мек Карти, републиканац из Калифорније, припадник мањине у Одбору за спољне послове, на саслушању Представничког дома 8. децембра.

Обзиром да Енгел вероватно гледа на место амбасадора, неки су нагађали да ли би балканска улога могла бити међу картама одлазећем законодавцу.

Постављање на Балкану вероватно ће се отворити почетком 2022. године, док амерички амбасадори на Косову и у Босни и Херцеговини заврше своје трогодишње службе у некој земљи.

Лоша вест за Србију

Бајденова администрација, такође, може да именује посебне изасланике у региону, укључујући и оног за за преговоре између Београда и Приштине, што је у Трамповој администрацији био Ричард Гренел.

Из Енгеловог кабинета, иначе, нису одговорили на питање РСЕ да ли је заинтересован за место амбасадора и да ли је именован за специјалног изасланика на Балкану.

Роналд Нојман, председник Америчке академије за дипломатију и бивши амерички амбасадор, рекао је да је изгледније да ће неко у рангу Енгеловог угледа бити постављен да води велику амбасаду у западно-европској пријестоници попут Лондона или Берлина, него на нижу позицију у балканском региону.

Турски агресори не одустају! Стижу нова појачања! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА