Најновије

ЕПИСКОП БАЧКИ ИРИНЕЈ: Ко жели да нам отме Косово, тај жели да и нас нема

Епископ бачки Иринеј говорио је о тренутној ситуцаији у Србији и региону.

Епископ бачки Иринеј (Фото: Јутјуб)

- Онај ко жели да нам одузме део територије, не жели само наше Косово, део нас. Он жели све наше! Он жели да нас не буде! А Косово је ту само почетак. Отуда и онај поклич - Косово је срце Србије - погађа саму суштину. Ако пристанемо да нам узму Косово, нестаћемо са лица земље.

Поводом тешке и грчевите борбе Србије и српског народа за Косово и Метохију - ово поручује епископ бачки Иринеј (Буловић).

Овај угледни архијереј Српске православне цркве традиционално је у предбожићно време домаћој јавности понудио своје виђење најактуелнијих питања за Србију и српски народ у целини.

- Доживљај Косова и Метохије као свете, заветне српске земље у новим нараштајима, можемо слободно рећи, још је јачи и изразитији него у ранијим нараштајима. То веома охрабрује и ја у томе видим Божји благослов и укрепљење за још снажнију борбу за наше светиње и наш народ на Косову и Метохији.

Остају и остаће речи нашег блажене успомене патријарха Иринеја:

- Може Косово да буде отето, да буде окупирано, као што и јесте данас, али Србија никада не може да каже: Ми то поклањамо. Јер, оно што се поклони, заувек се губи, а оно што је силом отето, једног дана ће бити враћено - истиче бачки епископ.

Опасности пандемије - неки производе духовни вирус

- Опасни - често, нажалост, и смртоносни - вирус који још увек бесни није угрозио само здравље и живот милиона људи већ и човека као личности и као заједнице. Човек не може, по самој својој богоданој и боголикој природи, да живи сам, без заједништва и општења са ближњима, са другим људским бићима уопште. Данас је он, међутим, даноноћно под унакрсном ватром порука и опомена да мора у изолацију, да је дружење са другима крајње ризично, да, у име преживљавања и очувања здравља, треба имати "социјалну дистанцу" у односу на ближње, да се одговорност према себи и према другима састоји у "вештини да живиш сам"... Не заступам, наравно, тезу да је вирус корона безазлен и безопасан (напротив!) - јер безазлен и безопасан није ни обични вирус сезонског грипа - али не могу да се отмем утиску да неки центри моћи, вероватно наддржавни, глобални, злоупотребљавају епидемију и њоме изазвану општу невољу тако што производе и разносе још опаснији духовни вирус - страх, несигурност, безнађе, депресију - наводи он.

- Ипак, песимизму нема места: господар историје није човек, а поготову то није саможиви, безобзирни, добровољни потчовек или рашчовек, како се изражавао Свети Јустин Ћелијски. Господар историје јесте Богочовек, Христос, а Он је Оваплоћена Љубав. Он је Хлеб наш насушни. Он је Лек бесмртности. Он је Васкрсење и Живот - додаје он. 

Храм Светог Саве - обележје целог народа

- Храм Светог Саве на Врачару заиста је величанствен. Када сам први пут ушао у мозаиком украшен Храм, а био сам у најдивнијим црквама на свету, сетио сам се утиска који су у десетом столећу имали изасланици кнеза Владимира Кијевског када су били у Цариграду, на богослужењу у Светој Софији. Рекли су да не знају да ли су на небу или на земљи. Крилатицу да храм гради нас више него ми њега, патријарх Герман је дословно применио у животу народа. Народ увек треба да има визију да би напредовао. Можемо с пуним правом рећи да је Храм Светог Саве на Врачару величанствено обележје наше Цркве, Београда, Србије и српског народа - објашњава епископ бачки. 

Истополне заједнице

- Став СПЦ о том питању исти је какав је увек био - негативан да не може бити негативнији. Тај став су 2009. године делиле, а сигурно и данас деле, и све остале традиционалне цркве и верске заједнице у Србији - навео је Иринеј.

- Наш став је следећи: човек је од Бога створен као муж и жена, као брачна заједница, као породица, а не као "двојица тата" или "две маме". Не мешамо се ни у чији лични избор и приватни живот нити желимо да икоме буду ускраћена права и слобода, али не прихватамо наметање хомосексуалности одраслима и деци као равноправне "оријентације". Уверен сам да ни иницијатива госпође Гордане Чомић није њена идеја већ бриселска - и ина - директива. Нека живи како ко хоће и нека ради шта ко хоће, али брак и "истополна заједница" нису исто. Једна ствар је признавати слободу и права члановима и чланицама таквих заједница, сасвим друга је прогласити их за еквивалент браку, а трећа - бесомучно их пропагирати. Уосталом, нека наша држава организује референдум о овом питању - додао је он. 

Литије у Црној Гори

- То је догађај без преседана у савременој српској историји. Под јединственим именом Литије и слоганом "Не дамо светиње" биће упамћен велики покрет нашег народа у Црној Гори, чији је повод такозвани Закон о слободи вероисповести. То је непосредни повод. Узрок је у континуираном терору који се над Црквом и над српским православним народом на подручју Црне Горе на различите начине спроводи од Бадњег дана 1942, када је по Титовом наређењу масакрирано триста људи код Колашина - навео је он.

- Ваља нам се подсетити шта је у основи идентитета који је бранио, потврђивао и утврђивао наш верни народ у Црној Гори бранећи себе, своје светиње и своје постојање. Које су то вредности и особине, заједничке и идентичне код свих Срба, ма где они живели, а које не смеју да буду измењене глобализацијом и фрагментацијом? Особине по којима нас Сам Спаситељ препознаје? Те вредности и особине називамо једним именом: Светосавље - закључио је он. 

Избог патријарха - Одлука Светог Духа

- Свака спекулација око избора наследника на трону Светог Саве израз је или приземне и кратке памети или недобронамерног односа према нашој Цркви и нашем народу. Притисци уопште неће, по мом уверењу, утицати на наше архијереје, који једини одлучују. Уз молитву Господу и Светом Сави, као и до сада, у складу са светим канонима, Уставом СПЦ и одлукама Светог архијерејског сабора, изабраћемо нашег следећег Првојерарха. Наше владике су "припремљене за свако добро дело у Христу Исусу", тако да ће Сабор, као и до сада, препознати личности које би могле да саборно, дакле и лично и саборски, поведу Цркву у будућности. Дух Свети, који руководи Сабором, непогрешиво ће нам дати новог патријарха - објаснио је епископ.

О хаосу у Америци прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА