Најновије

ХРВАТСКА У РАСУЛУ ПОСЛЕ СУКОБА МИЛАНОВИЋА И БАНОЖИЋА: О судбини државе се одлучује за 10 дана!

Ако се на седници Већа за обрану и националну сигурност која је заказана за 9. новембар не постигне никакав договор, доћи ће до кризе у функционисању државе - каже саговорник из круга владајућих, коментиришући сукоб који је ескалирао између председника државе Зорана Милановића и министра обране Марија Баножића, односно Владе и Андреја Пленковића.

Зоран Милановић. (Фото: Јутјуб)

Жестоки сукоб траје већ десетак дана, а тренутно се траже оставке. Тако је министар обране Марио Баножић затражио оставку начелника Главног штаба Роберта Храња. Мимо својих овлашћења, јер министар не може смењивати начелника ГС-а. Према Закону о обрани, начелника Главног штаба именује врховни заповедник на предлог Владе, а и његово разрешење је у надлежности врховног заповедника.

Тражи реакцију

Председник државе Зоран Милановић тражи реакцију премијера Андреја Пленковића - "да разговара са својим штићеником и приведе га памети".
- Или да затражим оставку министра и кажем да све стоји док год је та незналица министар - рекао је председник Милановић. Епилог је то сукоба који је почео Баножићевом одлуком да пензионише бригадира Елвиса Бурчула.

 Наставило се међусобним оптужбама, прозивкама, пале су тешке речи и увреде - од покемона и писоара, преко кршења закона и овласти, осветничких одлука, забране говора, па до оптужби Андреја Пленковића да се ради о пузајућем државном удару. Како ће се расплести овај, досад најозбиљнији сукоб у врху власти?

- Ово је сукоб који директно утиче на функционисање војске. Председник државе с једне стране понаша се неодговорно. Сматрам да је Милановић требао позвати Баножића на разговор и дати му свој предлог. Да је то направио, а Баножић није прихватио предлог, председник би био у праву. Овако је дао министру Баножићу прилику да свашта говори. Сматрам да је ово једна ситуација у којој је министар Баножић требао показати више памети и не излагати и премијера. Не знам шта је било Баножићу и у чему је проблем с та два и по месеца везана за пензионисање Бурчула. Требао је боље поступити у тој ситуацији и не увлачити у то Пленковића који сада мора штитити свог министра - рекао је саговорник.

Нема смене

- Видећемо хоће ли тада доћи до договора. Ако се не договоре, настаће криза у функционисању државе - каже саговорник.

А договор, чини се, неће бити лако постићи. Председник Милановић, ако је судити према његовим досадашњим изјавама, очито ће остати при свом захтеву да се поништи одлука о пензионисању Елвиса Бурчула, након чега би се ствари могле вратити у нормалу. До тада сарадње с министром вероватно неће бити. С друге стране, Баножић је изјавио да ту одлуку неће повући. На потезу је очито премијер Андреј Пленковић. Милановић је пре неколико дана, на упит новинара може ли и даље сарађивати с министром, одговорио:
- Он је небитан. Од Пленковића се очекује да то реши. Ово је рефлексија односа у ХДЗ-у, то су поруке које се одашиљу преко грбаче војника и унутар ХДЗ-а - рекао је председник Милановић.

Оно што је сигурно јесте то да неће бити смене министра обране Марија Баножића. Премијер Пленковић је већ рекао како је он свој положај након овога оснажио.

Вашингтон жели да повуче непримерен потез, али Москва има спреман одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА