Најновије

ДР КОН: И вакцинација и затварање

- Невакцинисани попуњавују болнице, ускраћују могућност здравствене заштите вакцинисанима, вакцинисани морају да воде рачуна ако невакцинисани не поштују мере. На крају, неко им извлачи и новац, јер ако вакцинисана особа која оболи не може да се јави свом лекару због гужве, иде у приватни сектор - рекао је у гостовању на ТВ Прва епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Кон је у емисији "150 минута" рекао да је разочаран што нису прихваћене мере које је медицински део предложио на Кризном штабу.

- Ипак, идемо даље. Немамо времена да се задржавамо. Вакцинација јесте заједнички став. Деценијама стандардна прича - како ја невакцинисан могу да угрозим тебе - па ево овако како се сад дешава. То је тако код свих болести. Тако би било и са малим богињама и заушкама. Ми сада имамо прилику да видимо на светском нивоу, а посебно код нас шта се дешава када престане имунизација. И они који упорно раде на престанку имунизације дубоко греше и замајавају овај народ - рекао је др Кон.

Он је додао и да "није тачно да су ковид пропуснице дискриминација", а истакао је да одлука о њиховој примени у Србији још није потпуно одбачена.

"Све се решава вакцинацијом деце"

Поводом изјаве заменика градоначелника Београда Горана Весића да у главном граду фали 157 хиљада вакцинисаних, да бисмо имали имунизацију од 70 одсто, и да би се у том случају укинуле мере, др Кон је рекао да је Београд ипак на првом месту по броју новозаражених.

- Када гледамо апсолутне бројеве Београд је увек на првом месту, велики је, имамо џепове невакцинисаних. Чуњеница је да вакцинација није равномерно распоређена. Проблем су млади. Они заражавају оне који су вакцинисани а имају слабији имунитет, старије. Логично је да код њих после више месеци пада имунитет. Заштићени су мање, али их вакцине штите од смртних исхода и тешких форми. Млади који су вакцинисани имају озбиљнију заштиту, а најбољу заштиту имају вакцинисана деца, ја сам због тога рекао да се све решава вакцинацијом деце, али то је и даље табу тема - истакао је епидемиолог.

"Број заражених ће почети да пада"

Др Предраг Кон наговестио је да је данас број заражених мањи него претходних дана, и изразио уверење да ће се број смањивати током наредних седмица.

- Потпуно погрешно смо се одлучили за заражавање, уместо за вакцинацију. Имали смо око 7000 зараженихдневно , данас је мање, и биће ваљда и још мање. Замислите да нам треба месец дана да подигнемо вакцинацију за 1 одсто, а требало би да то дижемо за један дан Нађите ми једну особу која је примила вакцину и хоспитализована због вакцине. Има их да се наброје на прсте једне руке. А онда упоредите тај број са бројем људи због ковида у болници - објаснио је.

"Требало је да буде и затварања и вакцинације"

Додао је нешто у чему се Кризни штаб сложио било управо то - да је вакцинација једини излаз из епидемије.

- Мора да стигне до свести да другог излаза, осим вакцинације нема. И ако је постојала нека сагласност на задњој седници Кризног штаба јесте то. Затварање које смо ми предлагали било је у прилог томе да се стекне време да се опет спроводи вакцинација. Без обзира на то, ја стојим при томе да је требало бити и затварања и вакцинације. У смислу уверења, јако навијам да се деси да се одједном схвати да је "враг однео шалу" и да је неопходно да се вакцинишемо - рекао је др Кон.

Епидемиолог одговорио је и на једно питане гледаоца, а то је да ли неко ко је доживео пеницилински шок може да прими Фајзерову вакцину?

- Може, свако ко је имао тако нешто мора да од алерголога да добије потврду да ли му је потребна премедикација. Лично мислим да је то претеривање, али то није моја ствар, то треба да се поштује. Они ће добити вакцину, само ће им процедура бити тежа - објаснио је.

Шта је Лавров поручио Европљанима прочитајте ОВДЕ.

Извор: ТВ Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА