Најновије

НАЈАВЉЕНО САСЛУШАЊЕ ЂУКАНОВИЋА: Тест за вечитог специјалног државног тужиоца

Пандора папири, у којима се помиње актуелни црногорски председник Мило Ђукановић и његов син Блажо у вези са финасијским пословањем у пореским рајевима и даље су у центру пажње подгоричких медија.

Мило Ђукановић (Фото: јутјуб)

И док истраживачка мрежа МАНС, која је са више других светских организација учествовала у истраживању међународне финансијске малверзација тврди да Специјални државни тужилац неће урадити ништа по том питању, Миливоје Катнић тврди да ће Мило Ђукановић бити саслушан, на основу чега ће предмет бити одбачен или ће бити спроведена истрага.

"Ако се утврди да то постоји, у Енглеској, Швајцарској или другој локацији, ми ћемо на основу тога донети одлуку. Ако буде основана сумње према њему ће се поступити као према сваком другом грађанину, тражићемо скидање имунитета", рекао је Катнић у синоћној емисији "Начисто" подгоричке ТВ Вијести.

Према његовим речима, постоји "један облик сумње", која је, како је рекао, "на крајњем полу основаности", да су Ђукановићи имали заједнички посао који није успео и сину је неко отписао 120 милиона долара.

Катнић је рекао да су с тим у вези доставили допис Ђукановићу, а изјашњење ће, казао је, тражити и од његовог сина.

Ћаловић: Катнић би да заташка Пандора папире

Извршна директорица МАНС-а Вања Ћаловић-Марковић изјавила је да главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу не пада на памет да води истрагу о наводима из Пандора папира који се односе на председника Црне Горе Мила Ђукановића, већ да му је намера да случај што пре затвори и заташка.

Она је у Јутарњем програму ТВЦГ, коментарисала наводе главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића да ће саслушати Ђукановића и оценила да је Катнић јасно показао да му не пада напамет да озбиљно истражује случај Ђукановић, већ да га, наводи она, што пре затвори и заташка док је још на функцији.

Ћаловић је рекла и да нема намеру да помаже Катнићу да, како је рекла, "опере биографију" Ђукановића од овог случаја.

"Тражићу им да и мени написмено пошаљу питања, немам намеру да идем у Тужилаштво", рекла је Ћаловић-Марковић и истакла да ће се потрудити да прича не оде у заборав.

Додала је да Катнић није рекао да ће тражити податке о финансијским извештајима Ђукановића и његовог сина:

"Није рекао да ће покушати да формира заједничке истражне тимове, што је један од механизама које нуди Еуропол".

Подаци из Пандора папира су, тврди Ћаловић-Марковић, потпуно аутентични јер су процурели из провајдера, односно из компанија које су пружале ове услуге.

"Ми имамо и интерну комуникацију између ових људи", рекла је.

На питање како коментарише реакцију председника Ђукановића на Пандора папире, који је рекао да је у питању "исконструисана афера за домаће политичке потребе", Ћаловић-Марковић је рекла да се Ђукановић сваки пут до сада, када се било шта десило, бранио да су у питању подметања.

"Он каже да су му подметали и Дубровник, и сарадњу с Милошевићем, и приватизације, и С.Ч., и логоре по Црној Гори, и Штрпце, па су му онда подметали аферу Снимак, па Телеком. Све су господину Ђукановићу подметнули, а он никад није ни за шта сносио одговорност", истакла је Ћаловић-Марковић.

Ђукановић, како је рекла, призна јавности само онолико колико мора, колико је ухваћен и кад је суочен са доказима.

Рекла је и да забрињава прича око рата кланова који се наставља, а који ће трајати све док им се, како је истакла, не буде одузела имовина.

"Чак и кад ухапсе поједина лица остану им средства која им омогућавају да финансирају одбрану, утичу на сведоке", рекла је, између осталог, Ћаловић-Марковић.

А када ће Александар Вучић бити саслушан у тужилаштву, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА