Најновије

КАКАВ ПРЕОКРЕТ: Европа и свет полудели за руском вакцином, Путин може да накриви капу

Руски председник Владимир Путин објавио је прошлог августа да је одобрена прва вакцина против Ковида-19 у свету, пре него што су уопште обављени безбедносни тестови, што је наравно подстакло скептицизам.

Путин тријумфује (фото: Правда/Јутјуб,Kremlin.ru)

Међутим, сада остале државе стоје у реду да би примиле залихе “Спутњика В”, након што су у угледном медицинском журналу “Лансет” прошле недеље објављени рецензирани резултати који су показали да руска вакцина штити од смртоносног вируса једнако добро као и америчке и европске, а далеко су ефикасније, како пише “Блумберг”, од кинеских.

Најмање 20 земаља је одобрило употребу руских вакцина, укључујући Мађарску, док су кључна тржишта попут Бразила и Индије близу овлашћења. Сада је Русија бацила око на тржиште ЕУ, док се блок мучи са програмом вакцинације услед несташице залиха.

У глобалној бици против пандемије која је за нешто више од годину дана однела 2,3 милиона живота, трка за вакцинама попримила је геополитички значај док владе покушавају да се извуку из велике економске и друштвене штете узроковане карантином.

Као једној од шачице земаља у којој су научници произвели ефикасну одбрану од вируса, то је Русији дало значајну предност. Одлука Русије да вакцину именује по првом сателиту у свету чијим је лансирањем 1957. Совјетски савез тријумфовао над Сједињеним Америчким Државама у свемирској трци, само је подвукао обим значаја који је Москва приписала свом новом научном постигнућу.

Резултати касне фазе тестирања над 20.000 учесника који су рецензирани у “Лансету” показује да руски “Спутњик В” има стопу успеха од 91,6 одсто.

- Ово је пресудни тренутак за нас – рекао је Кирил Дмитријев, извршни директор државног Руског директног инвестиционог фонда који је подржао развој вакцине и надлежан је за њену међународну дистрибуцију.

Иако је превише рано за процену политичких користи за Путина, Русија већ поправља свој имиџ након година међународне осуде због уплитања у америчке председничке изборе и таргетирања политичких противника на домаћем и спољном терену. Државна телевизија на детаље преноси вести о испорукама вакцина другим нацијама.

“Блумберг” сматра да успех руске вакцине неће изменити непријатељство западних влада према Путину, иако би могао да ојача њен утицај у регионима попут Јужне Америке, која се показала као плодно тржиште.

- Са овом вакцином показали су да су способни да произведу нешто ново за чиме постоји потражња широм света – каже Оксана Антоненко, директорка консултантске фирме “Контрол рискс”.

Ограничена производње највећи су изазов са којим су суочени произвођачи јер глобална потражња далеко премашује залихе. Русија, која је обећала бесплатне вакцине за својих 146 милиона становника, почела је са производњом прошле године и вакцине се тренутно праве у земљама попут Индије, Јужне Кореје и Бразила.

Ове недеље је објављено да је близак савезник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана потписао споразум за производњу “Спутњика В” у Турској, иако Анкара има уговоре за куповину 50 милиона доза од кинеског “Синовака” и 4,5 милиона од “Фајзера-Бајонтека”.

Упркос успеху Русије, домаћа потражња је тренутно “млака”, за шта разлог лежи у сумњи јавности у власти. Путин (68) је сам подстакао скептицизам у децембру, кад је рекао да чека на вакцинисање док се лек не одобри за људе његових година. Он још није рекао да ли је вакцинисан, али друге нације нису чекале да то сазнају, указује “Блумберг”.

Дан након што је објавио да је позитиван на Ковид, мексички председник Андрес Мануел Лопес Обрадор рекао је 25. јануара да се захвалио “искрено брижном” Путину за обећаних 24 милиона доза “Спутњика В” у предстојећа два месеца. Три дана касније боливијски председник Луис Арсе лично је преузео пошиљку на аеродрому у Ла Пазу.

Аргентина, која се мучила да набави вакцине, започела је масовни програм вакцинације након што је до јануара преузела наруџбу од преко пола милиона доза “Спутњика В”. Прикључиле су јој се и Никарагва, Парагвај и Венецуела, док је у Бразилу, највећем тржишту региона, почетком фебруара одлучено да се пониште услови за тестирања треће фазе ради хитне употребе, што ће убрзати одобрење вакцине.

У Африци, Гвинеја је постала прва држава континента кад је у децембру почела да користи руски лек, а председник Алфа Конде и неколико министара се вакцинисало. Држава очекује да ове године добије 1,6 милиона доза и у преговорима је за кинеску вакцину, поред “АстраЗенеке”.

Потенцијални купци “Спутњика В” су и Зимбабве, Централна Афричка Република и Обала Слоноваче.

- Нисмо у позицији да кажемо не било којој вакцини. Изабрали смо “Фајзерову”, али гледамо и друге – рекао је професор Џозеф Бени, шеф Националног института јавне хигијене Обале Слоноваче, додајући да је сада “хитно потребно вакцинисање”.

“Блумберг” указује да се, за разлику од “Фајзерове”, руска вакцина може чувати у фрижидеру уместо замрзивачу, што олакшава транспорт и дистрибуцију у сиромашнијим, топлијим државама. По цени од око 20 долара за дуплу дозу такође је јефтинија од већине западних алтернативе.

Скупља је додуше од “АстраЗенеке”, али се показала далеко ефикаснијом од британске вакцине.

За неке земље – попут Ирана који је ове недеље примио прву пошиљку обећаних два милиона доза – Русија је политички гледано пријатнија алтернативе од западних добављача. Али, Русија је продрла и у државе попут Уједињених Арапских Емирата, традиционалних америчких савезника који су одобрили употребу “Спутњика В”.

Кина, чије су вакцине бар у случају “Синовака-Бајотека” ефикасне свега 50 одсто, држи вођство у Азији. Само се шачица земаља у региону одлучила за руску вакцину, укључујући Филипине који су у преговорима за 25 милиона доза.

Али, можда ће се кинески истраживачи удружити са руским колегама, након што су у петак анонимни извори открили да је Руски директни инвестициони фонд постигао прелиминарни уговор за тестирање комбинованог режима вакцина “Спутњика В” и кинеског “КанСино бајолоџикса” како би се побољшала ефикасност лека.

Оно што је можда највећи успех Москве је захтев европским регулаторима за ауторизацију “Спутњика В”, након што је Немачка обећала да ће убрзати процес. Немачка канцеларка Ангела Меркел је у прошли уторак рекла да би се руска вакцина могла користити за заштиту становника 27 чланица ЕУ уколико је одобри Европска медицинска агенција.

Француска министарка Агнес Панијер Рунашер рекла је у недељу да је њена земља заинтересована да има “максимум различитих вакцина”.

- Свака вакцина која је спремна и испуњава услове безбедности и ефикасности је добродошла у Европи – истакла је она.

Мађарска је већ одобрила хитно одобрење, потписујући уговор за два милиона доза “Спутњика В”, а у четвртак је испоручено првих 40.000 доза.

- Вакцине не могу да буду политичко питање. Неко може бирати између западних и источних вакцина кад их имате довољно – рекао је премијер Виктор Орбан крајем јануара.

За одобрење у ЕУ могло би да прође неколико месеци због потребе о подношењу детаљних података, како је рекао главни уредник “Лансета” Ричард Хортон.

- Мислим да ће руска вакцина доћи на ред, али не тако брзо – оценио је он.

Иако Русија очекује да ће њене вакцине ове године бити доступне за 700 милиона људи, Дмитријев из Руског фонда указује да “морамо бити реалистични”.

- С обзиром на наше друге обавезе, нећемо моћи да снабдемо Европу пре маја, осим Мађарске – рекао је Дмитријев.

Трамп је полудео када је сазнао да му нису рекли за пропуштен Путинов позив, опширније ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА