Најновије

ИМА ЛИ СМИСЛА МЕЊАТИ КАЛАШЊИКОВ? Ево шта каже врхунски стручњак из области наоружања

За еволуцију пешадијског оружја потребно је променити не оружје, већ муницију, рекао је историчар оружја, аутор сајта „Модерно пешадијско оружје“, писац Максим Попенкер.

АК-12 (Фото: РИА Новости)

„Током протеклих 100 година, врло се мало тога променило на многим позицијама. Ако узмете пиштољ Колт из 1911. године, откријте да је он 110 година касније у служби бројних јединица америчке војске и специјалних полицијских јединица. Оружје се променило споља. Боја се променила, челик се мало променио. Ако говоримо о другим пиштољима, појавиле су се пластика и лаке легуре “, објаснио је Попенкер.

Према његовим речима, не постоје посебне разлике у балистици међу модерним западним пушкама. Искусни стручњак ће пронаћи многе сличности са јуришном пушком Федоров из 1916. године. Попенкер је приметио да су се појавили нови митраљези и снајперске пушке, међутим, овде нема суштинских разлика, јер се основни принцип гађања и муниције нису променили.

Такође, историчар оружја приметио је низ недостатака у пиштољу Макаров и коментарисао разлоге за његову могућу замену.

„Пиштољ Макаров је сасвим добар за своју нишу. Његова мана је тежина. Појава нових легура и полимера чини такво оружје лакшим и удобнијим за ношење. Поред тога, инфериоран је у односу на савремене моделе по броју метака. Има кратку линију за нишањење, недовољно снажан метак. Специјализоване нише захтевају прикладније оружје “, рекао је Попенкер.

Према историчару оружја, нема смисла заменити јуришну пушку Калашњиков (АК-12) која је пуштена у употребу 2018. године. Ово оружје је могуће променити само ради повећања ефикасности постигнуте повећањем циљаног поготка, што се решава новим нишанима. Стручњак сматра да је за побољшање уништавања циљева неопходно променити не АК-12, већ метак.

„Све док је метака 5,45 к 39 и 7,62 к 39, нема разлога да га специјалне јединицез замене, јер то неће донети добитак у ефикасности“, рекао је Попенкер.

Исти проблеми се примећују и код промена везаних за снајперско оружје. Према речима стручњака, све на исти начин зависи од метка, вида и удаљености. За војно оружје је много важније погађање циља на краћим удаљеностима.

"Метак може да одлети веома далеко, проблем је пуцати тамо где је мета у једној и по секунди, па отуда и важност видљивих система", рекао је Попенкер.

Шта руски метак може да уради америчком шлему, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА