Najnovije

IMA LI SMISLA MENJATI KALAŠNJIKOV? Evo šta kaže vrhunski stručnjak iz oblasti naoružanja

Za evoluciju pešadijskog oružja potrebno je promeniti ne oružje, već municiju, rekao je istoričar oružja, autor sajta „Moderno pešadijsko oružje“, pisac Maksim Popenker.

AK-12 (Foto: RIA Novosti)

„Tokom proteklih 100 godina, vrlo se malo toga promenilo na mnogim pozicijama. Ako uzmete pištolj Kolt iz 1911. godine, otkrijte da je on 110 godina kasnije u službi brojnih jedinica američke vojske i specijalnih policijskih jedinica. Oružje se promenilo spolja. Boja se promenila, čelik se malo promenio. Ako govorimo o drugim pištoljima, pojavile su se plastika i lake legure “, objasnio je Popenker.

Prema njegovim rečima, ne postoje posebne razlike u balistici među modernim zapadnim puškama. Iskusni stručnjak će pronaći mnoge sličnosti sa jurišnom puškom Fedorov iz 1916. godine. Popenker je primetio da su se pojavili novi mitraljezi i snajperske puške, međutim, ovde nema suštinskih razlika, jer se osnovni princip gađanja i municije nisu promenili.

Takođe, istoričar oružja primetio je niz nedostataka u pištolju Makarov i komentarisao razloge za njegovu moguću zamenu.

„Pištolj Makarov je sasvim dobar za svoju nišu. NJegova mana je težina. Pojava novih legura i polimera čini takvo oružje lakšim i udobnijim za nošenje. Pored toga, inferioran je u odnosu na savremene modele po broju metaka. Ima kratku liniju za nišanjenje, nedovoljno snažan metak. Specijalizovane niše zahtevaju prikladnije oružje “, rekao je Popenker.

Prema istoričaru oružja, nema smisla zameniti jurišnu pušku Kalašnjikov (AK-12) koja je puštena u upotrebu 2018. godine. Ovo oružje je moguće promeniti samo radi povećanja efikasnosti postignute povećanjem ciljanog pogotka, što se rešava novim nišanima. Stručnjak smatra da je za poboljšanje uništavanja ciljeva neophodno promeniti ne AK-12, već metak.

„Sve dok je metaka 5,45 k 39 i 7,62 k 39, nema razloga da ga specijalne jedinicez zamene, jer to neće doneti dobitak u efikasnosti“, rekao je Popenker.

Isti problemi se primećuju i kod promena vezanih za snajpersko oružje. Prema rečima stručnjaka, sve na isti način zavisi od metka, vida i udaljenosti. Za vojno oružje je mnogo važnije pogađanje cilja na kraćim udaljenostima.

"Metak može da odleti veoma daleko, problem je pucati tamo gde je meta u jednoj i po sekundi, pa otuda i važnost vidljivih sistema", rekao je Popenker.

Šta ruski metak može da uradi američkom šlemu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA