Најновије

САМО ШТО НИЈЕ: Вучић осам пута обећао да ће се вакцинисати

Иако је председник Србије Александар Вучић најављивао да ће први у Србији примити вакцину против корона вируса, од тог обећања датог у августу прошле године до данас, прошло је седам месеци, а да га није испунио. Ако се, пак, рачуна од датума када су прва цепива стигла у нашу државу, што је било крајем децембра, сада бројимо већ крај трећег месеца његовог одуговлачења вакцинације. Јучерашња изјава да ће примити баш кинеску вакцину, у инат Европској унији која озбиљно разматра да за прелазак преко границе признаје само цепива западних произвођача, то је тачно осми пут да Вучић обећава нешто што никако да се деси.

Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

“Ја ћу први да примим вакцину. Чекам да наши стручњаци кажу да је добра”, рекао је председник Србије 22. августа прошле године на ТВ Прва.

Четири месеца касније, 23. децембра, када је најавио почетак вакцинације против ковида 19, српски председник је по први пут променио мишљење и рекао да ће то бити премијерка Ана Брнабић, министарка Дарија Кисић Тепавчевић или он.

“Некога од нас ћемо да оставимо за другу, да покажемо људима да је добра свака вакцина коју наш здравствени систем добије”, оправдао је своју промену миљења.

Прво Ана и Дарија 

Вакцинација у Србији званично је почела 24. децембра, а прва која је примила Фајзерово цепиво била је премијерка Ана Брнабић. Истог дана вакцинисали су се министарка Кисић Тепавчевић, као и епидемиолог Предраг Кон.

Брнабић је тада изјавила да ће председник Вучић вероватно примити кинеску вакцину против коронавируса, те да је договор са њим био да њих двоје приме две различите вакцине. Премијерка је навела и да се у најскорије време очекују вакцине од кинеског “Синофарма”, као и одређене количине руске вакцине Спутњик Ве.

Вучић се, међутим, ни тада није вакцинисао. Руску вакцину први су добили председник Скупштине Србије Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

О својој вакцинацији Вучић је поново причао након свечаног отварања гондоле на Златибору, 14. јануара.

Тада је рекао да је решио, ипак, да сачека.

Аха, ти ћеш да се снађеш…

“Када сам желео да примим вакцину, рекли су, аха ти ћеш да се снађеш, па ћеш први да примиш вакцину, а шта ћемо ми остали и наш народ. Ја припадам обичном народу и желим да делим њихову судбину”, рекао је тада председник Србије.

Само два дана касније Вучић је на аеродрому дочекао испоруку милион доза кинеске вакцине, произвођача “Синофарм” и рекао да ће се вакцинисати за седам дана.

“За седам, осам дана ћу и ја да се вакцинишем. Важно ми је да нисам био међу првима, да не кажу – себе си спасавао”, навео је Вучић.

Исто је најављивао и три дана касније, 19. јануара, када је након заједничке седнице државног врха и Оперативног тима за вакцинацију, изјавио да ће се највероватније вакцинисати за викенд – јер је нешто болешљив.

Нешто сам болешљив 

“Ја сам нешто био болешљив, па ми је Златибор (Лончар) забранио до викенда. Тако да ћу ја за викенд највероватније да примим кинеску вакцину”.

Није се десило.

Уследило је још једно гостовање на телевизији, када је објаснио да се још није вакцинисао јер “није толико болестан”.

“Не знам кад ће лекари дозволити мојим родитељима да се вакцинишу. Ја бих примио кинеску вакцину, али размишљам има ли смисла, јер ипак сам много млађи и нисам толико болестан да будем у првих 500 хиљада вакцинисаних. Срамота ме је кад видим да постоје неки који немају никакве коморбидитет, али који су се угурали да добију ту вакцину, зато што су важни. То треба да ради председница Владе Србије и министри како би показали пример другима”, навео је Вучић.

Након тога, прошло је доста времена, а да Вучић није говорио о свјој вакцинацији, нити је стизала вест да је тај посао обавио.

Чекају Мерошина или Жагубица 

Онда је почетком марта, из небуха, обавестио јавност да ће се вакцинисати у Мерошини или Жагубици.

“Када се вратим у Србију, лично ћу да посетим мања места, како бих видео зашто у тим местима вакцинација слабије напредује. Ја сам рекао да ћу да се вакцинишем у неком мањем месту, то ће бити Мерошина или Жагубица, желим да ми вакцину да локална сестра, а као што сам већ раније рекао, желео бих да примим кинеску вакцину”, рекао је председник.

На послетку, вест о томе да ће Европска унија преко својих граница примати без ПЦР теста само оне вакцинисане Фајзером, Модерном, Астра Зенеком или цепивом Џонсон и Џонсон, Вучића је затекла у Бахреину.

Е, баш ћу кинеску 

Председник Србије одатле је послао још једну поруку дааће се солидарисати са народом и примити баш кинеску вакцину. У Жагубици или Мерошини.

“Пошто сам рекао да ћу да будем са својим народом, ја ћу у четвртак или петак у Мерошину или Жагубицу и примићу баш кинеску вакцину” рекао је Вучић за Пинк и додао да ће морати да извади антитела да би могао да путује.

“До тада ја не могу да идем у Брисел. Немате појима колико ми је жао и тешко због тога, ужасно”, додао је Вучић коментаришући вест да би ЕУ могла да донесе одлуку да признаје само оне вакцине које су они одобрили, а да не признају кинеску.

Није проблем, сачекаћемо и четвртак.

Један од лидера ДФ послао моћну поруку Никшићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА