Најновије

НЕМАЧКЕ КОРУПЦИОНАШКЕ АФЕРЕ СТИГЛЕ ДО БАЛКАНА: Сваког дана неки посланик даје оставку

Многим Немцима се протеклих месец дана ударне вести чине као да је у питању дан мрмота. Безмало сваки дан ударне вести чини нека нова мања или већа корупционашка афера у коју су укључени посланици из редова демохришћанског блока (ЦДУ-ЦСУ) канцеларке Ангеле Меркел. Само су цифре у еврима различите – дванаест пута 9.999 евра, 250.000, 660.000, 997.000, 1,2 милиона, 11 милиона...

Рајхстаг (Фото: Pixabay)

Због свега тога, безмало сваки дан неки посланик Бундестага да оставку само шест месеци пре краја мандата, док немали број њих одустаје од уласка у трку за нови сазив немачког савезног парламента.

Ове афере, уз замор вишемесечним мерама затварања и нарастајуће незадовољство због лоше организације вакцинације против коронавируса, допринеле су да ЦДУ-ЦСУ доживи драматичан пад подршке међу бирачима – од подршке која је долазила до 40 одсто у току прошле године свела се на тек 25 одсто, према последњем истраживању института Кантар, урађеном за недељно издање Билда. Истовремено, Зелени бележе подршку од 23 одсто, социјалдемократе 17, либерали и Алтернатива за Немачку по 10 а Левица девет одсто.

"Масне" провизије на маскама

Оно што из дана у дан шокира немачку јавност јесу открића да су бројни посланици ЦДУ-ЦСУ наплаћивали "масне" провизије од компанија које производе маске, а који су без тендера добијали наруџбине од савезних и покрајинских министарстава здравља и унутрашњих послова на чијем челу су управо кадрови ЦДУ-ЦСУ.

Да посланици и високопозиционирани политичари ЦДУ-ЦСУ нису само зарађивали на маскама, посведочило је и откриће Зидојче цајтунга да је баварски политичар Петер Гаувајлер од једног немачког милијардера за консултанске услуге добио више од 11 милиона евра.

Осим тога, поставило се и питање утицаја богатих спонзора, који су 12 месеци сваког месеца за учешће на вечери са савезним министром здравља Јенсом Шпаном плаћали по 9.999 евра – тачно један евро мање него што је износ за који постоји законска обавеза да се евидентира име и презиме страначког донатора.

Министар Шпан је дошао у фокус медија и због тога што је откривено да је његово министарство прошле године без тендера доделило приватним компанијама 210 уговора укупне вредности од чак 4,6 милијарди евра. Пандемија је налагала да се суспендује обавеза расписивања тендера, али опозиционе вође инсистирају на детаљном извештају јер сумњају на корупционашке послове.

Сумње је појачало откриће да је вила у Берлину, коју је министар Шпан са својим мужем купио у јулу 2020, коштала чак 4,125 мииона евра. Штавише, откривено је и да је Шпаново министарство купило 570.000 маски од компаније "Бурда", а на челу "Бурдине" канцеларије у Берлину је управо његов муж Данијел Функе.

И министарство и "Бурда" тврде да су маске купљене по тржишној цени те да Функе ни на који начин није био укључен у тај посао.

Заједничка канцеларија почасног конзула и посланика

У низу корупционашких афера и сумњи на мутне послове у које су уплетени ЦДУ-ЦСУ, истраживачки новинари недељника Цајт су открили сумњиве додатне послове посланика Јоахима Фајфера (ЦДУ). Цела прича безмало личи на немачку верзију Нушићевих комедија само што овог пута један од колоритнијих ликова није почасни конзул Никарагве већ почасни конзул Црне Горе.

Само пре коју недељу Фајфер је истицао како је "ужаснут и разочаран" санзањима да су његове колеге зарађивале узимајући провизије на пословима са маскама. Међутим, неколико дана касније недељник Цајт открива да овај демохришћанин, који у Бундестагу ведри и облачи када је у питању немачка енергетска политика, и те како има сумњиве послове.

Цајт је најпре открио да су телефони две од његове три приватне компаније заправо регистровани у Вајблингену, недалеко од Штутгарта, и то у његовој посланичкој канцеларији, чији трошкови се намирују из буџета Бундестага кроз неопорезиви паушал од 4.560 евра.

Међутим, овај недељник је открио да је Фајфер део своје посланичке канцеларије дао у закуп успешном привреднику Фолкеру Цеу, који је почасни конзул Црне Горе. Испоставило се да њих двојица не само деле исту канцеларију, већ и упошљавају исту секретарицу па им је и поштанско сандуче и звоно на интерфону исто.

Суочен са бројним новинарским питањима, почасни конзул Це је Цајту рекао да плаћа "свој део трошкова канцеларије, телефона и секретарице господина Фајфера", док је сам Фајфер преко адвоката одбио да одговара, тврдећи да питања садрже лажи.

Цајт је открио и да Фајфер и Це не деле само трошкове, већ и да с времена на време и путују заједно. Они су у фебруару 2020. године путовали у Црну Гору, када их је обојицу примио тадашњи премијер Душко Марковић. Након ове посете, Фајферова канцеларија је саопштила да се радује даљем проширењу односа кроз пројекте вредне стотину милиона евра у енергетском сектору.

Овај недељник сумња на корупцију, али и на то да је Фајфер уопште способан да ради посланички посао будући да има пријављених још чак 27 функција у компанијама, фондацијама и странци, које скупо наплаћује. Примера ради, Цајт наводи да он један дан консултантских услуга наплаћује 3.000 евра нето.

Лобиста за Груевског поднео оставку

За разлику од "цимера" почасног конзула Црне Горе, његов колега из ЦСУ Тобијас Цех, који је радио за партију бившег македонског премијера Николу Груевског, вратио је свој мандат и дао оставку на све партијске функције због "могућих сукоба интереса".

Након открића недељника Шпигл да је Цех упоредо са својим посланичким послом био и саветник и промотор некадашњег шефа ВМРО-ДПМНЕ у предизборној кампањи, овај баварски посланик је јавно признао овај ангажман, рекавши "да би са садашње временске дистанце, другачије проценио те додатне активности из 2016. године те да их не би обављао".

Шпигл је открио да је Цехова консултантска фирма добила десетине хиљада евра хонорара за пи-ар активности за тадашњег македонског премијера, који је касније осуђен због наручивања насиља над политичким противницима.

Осим тога, Цех је као посланик Бундестага учествовао и на предизборном митингу ВМРО-ДПМНЕ, а засад остаје неодговорено питање да ли је Зех Груевском и уговарао састанке са немачким политичарима, укључујући и бившег шефа ЦСУ Хорста Зехофера, који је био министар унутрашњих послова, а сада је министар грађевине.

"Цехово повлачење је једини исправан корак. Логично је спречити штету ЦСУ", изјавио је генерални секретар ЦСУ Маркус Блуме.

Упркос бројним оставкама, предизборна штета за ЦДУ-ЦСУ је, судећи према истраживањима јавног мњења у Немачкој, неизбежна.

О тајни кинеско-иранског пакта прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА