Најновије

Новак Ђоковић је историјски број 1 у тенису

Коначно је дошао и тај понедељак, та АТП листа коју смо сви дуго чекали - Новак Ђоковић је "закорачио" у своју 311. недељу на првом место и на тај начин је срушио рекорд Роџера Федерера који остаје на 310!

Ђоковић (Фото: Јутјуб)

Ђоковићу је ово пети мандат на првом месту у који је ушао у фебруару прошле године тако што је прескочио Рафаела Надала, а први пут је на чело АТП листе дошао 4. јула 2011. године.

Новак је тада има 24 године и 43 дана, да би од 7. јула 2014. до 6. новембра 2016. провео своје 122 најбоље седмице на првом месту. Затим је од 5. новембра 2018. до 3. новембра 2019. такође био на првом месту, накратко је "сишао", али се 3. фебруара 2020. поново вратио.

- Сад када сам постао историјски број један, одахнуо сам. Моћи ћу сада углавном да се фокусиран на Гренд слемове - преноси АФП речи Ђоковића који никада није крио да му је "рушење" Федерера први, а број освојених ГС други циљ.

Новак је у ТОП 100 ушао у јулу 2005. године, само неколико недеља након што је Надал освојио свој први Ролан Гарос. У јуну 2006. је ушао у ТОП 50, да би у октобру исте године био међу ТОП 20.

У марту 2007. Ђоковић је први пут ушао међу ТОП 10 играча света, да би дан након тријумфа над Надалом на Вимблдону 2014. постао први рекет света.

Новак против Надала има скор од 29:27 и и даље је један од двојице играча који су Шпанца победили на Роланд Гаросу још од 2005. године. С друге стране, против Федерера води са 27:23 и на од Швајцарца на неком ГС није изгубио још од 2012.

Јасно је да му је наредни циљ да стигне и престигне ову двојицу играча по броју Гренд слем титула, јер тренутно заостаје две. Подсетимо, Рафа и Роџер имају по 20, а Новак 18.

- Очигледно је да на уму имам више ГС титула и да оборим рекорде. Док се не повучем, све више пажње ћу посвећивати главним турнирима - јасан је Ђоковић.

Новаку је на руку ишла и повреда Роџера Федерера који није играо 2020. године, односно после Аустралијан опена, али вреди поменути и да је Србин срамно дисквалификован са УС Опена у тренутку када је био први фаворит.

Швајцарац се сада враћа на терен после годину дана паузе, а на овој последњој листи заузима тек 6. место.

- Било ми је задовољство да играм против Ђоковића. Сјајно је што га имамо у овој игри и он је један од играча који су мене учинили бољим тенисером - поручио је Федерер пред турнир у Дохи.

Оно што привлачи пажњу на овој последњој АТП листи јесте и скок Данила Медведева на 2. место, чиме је постао први играч од 2005. који је "пореметио" велику четворку (Ђоковић, Надал, Федерер и Мари) и заузео неко од прва два места. Последњи пут то је учинио Лејтон Хјуит.

Ђоковић ће, иначе, свој јубилеј дочекати у Београду, а ресторан "Новак", који је у власништву његове породице, позвао је све навијаче да прославе историјски тренутак.

- Сви који знате ко је Новак Ђоковић, вероватно знате да понедељак, 8.март представља велики историјски моменат за српски спорт! Знате и да умемо да направимо добру журку, али овога пута у складу са епидемиолошким мерама вас позивамо да понесете маске и дођете испред ресторана у понедељак, 8. марта, да од 18 часова обележимо овај моменат за памћење! Дођите да видите каква изненађења смо вам припремили - стоји у позиву ресторана на Фејсбуку.

Додаћемо и то да је Ђоковић један од 26 тенисера који су од 1973. годне били први на АТП листи. Пред крај 2020. је шести пут завршио годину као први играч света и на тај начин је изједначио рекорд Пита Сампраса.

Сампрас је, иначе, трећи тенисер по броју седмица на АТП листи. Укупно их је провео 286 на врху, затим следи Лендл са 270 и Џими Конорс са 268. Надал је 6. са 209 седмица на врху.

Легенда тениса заборавила на Новака, за њега су ова двојица најбољи свих времена. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА