Најновије

Након блокаде Суецког канала, САД послале Русији последње упозорење

Тајвански брод „Евер Гивен“, који се недавно заглавио у Суецком каналу, могао би да буде средство за спровођење планиране провокације.

Бајден (Фото: Јутјуб)

Инцидент са теретним бродом „Евер Гивен“, који је довео до блокаде пловидбе на једном од најважнијих поморских путева, можда је планирана операција која има за циљ да неколико играча на међународној сцени упозори на опасност од сукоба са Сједињеним Државама.

До сличног закључка, након анализе инцидента са блокираним Суецким каналом, дошли су и руски аналитичари:

„Суецки канал је намерно блокиран. Ово је америчко-тајванска провокација“.

Истовремено, указује се да би главна мета такве провокације могла да буде Кина, којој су желели да укажу да „не може да се не повинује Сједињеним Државама, да оштри зубе на Тајвану, да буде врло пријатељски расположена према Русији и уђе на Блиски Исток“.

Други сигнал био је намењен државама ЕУ, којима су желели да покажу да њихова трговина са кинеским партнерима „виси о концу“.

Слично томе, такав инцидент требало је да упозори земље Блиског Истока на даљи развој односа са Кином. Поред тога, блокирањем Суецког канала, Сједињене Државе упутиле су Русији коначно упозорење након недавног састанка руских и кинеских шефова дипломатије, а чији је резултат постигнут договор о престанку употребе долара у међусобним поравнањима.

„Унија са Кином ће вас скупо коштати, ваше испоруке нафте Кини преко Суецког канала могу бити обустављене сваког тренутка“, објаснили су руски аналитичари значење америчке поруке Москви.

Путин увео санкције Ердогану! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА