Најновије

АМЕРИКА УЗНЕМИРЕНА: Највеће војно размештање руске војске на украјинским границама икада! 50.000 војника спремно

Сједињене Државе поновиле су своју забринутост због војних маневара Русије дуж њене границе са Украјином.

Руска војска (Фото: mil.ru)

САД оптужују да је Москва сада груписала више трупа у том подручју него када је напала и заузела Крим пре седам година.

“Свакако је веће од тога”, рекао је новинарима у понедељак секретар за штампу Пентагона Џон Кирби, називајући континуирано гомилање руских снага “веома озбиљно забрњавајућим”.

“Генерално, наставили смо да видимо да се ово груписање повећава”, рекао је. “Свакако смо чули како Руси изјављују да се овде ради о обуци. Није нам потпуно јасно да је управо то сврха.”

Тврдња Пентагона представља малу промену у односу на претходне изјаве, када је нагомилавање руских трупа категоризовао само као највеће од инвазије на Крим 2014. године и уследила је након сличних обавештајних процене званичника Европске уније, који су тврдили да се у том подручју сада налази више од 150.000 руских војника.

“То је највеће војно размештање руске војске на украјинским границама икада”, изјавио је раније у понедељак шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ.

“Ризик од даље ескалације је очигледан“, додао је Борељ оптуживши Русију за “размештање болница за кампању” и све врсте ратних активности у региону.

Прошле недеље, ваздухопловни генерал Тод Волтерс, највиши амерички војни заповедник за Европу, рекао је америчким законодавцима да се чини да је активност дуж руских линија снабдевања “опала”, називајући ризик од руског упада у наредних недељу и по дана “малим до средњим”.

САД и њихови западни савезници, међутим, и даље позивају Русију да “престане са својим провокацијама” и да деескалира ситуацију.

Они су такође били критични према руским плановима да касније овог месеца ограниче приступ Црном мору и Керчком мореузу, док Кремљ као разлог наводи војне вежбе које су у току.

Као одговор, САД су потез Москве назвале “само најновијим примером” агресије Кремља и рекле да ће наставити да оперишу ратним бродовима у Црном мору како сматрају да је потребно.

Сандеј тајмс, позивајући се на британске поморске изворе, известио је да Британија планира да пошаље два пловила у Црно море негде следећег месеца.

Америчка стратешка команда објавила колико смо близу нуклеарног рата и уништења. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА