Најновије

Холађанка задала муке Вучићу: Ангелина стоји иза документа нон-пејпер због ког председник није ока склопио

Једна женска особа, много паметна и јако добро упућена у балканску проблематику, како ју је описао председник Србије Александар Вучић, зове се Ангелина Ајхорст, открива Српски телеграф у дипломатским круговима.

Вучић (Фото: Председништво)

Како је потврђено из неколико међусобно независних извора, управо је ова Холанђанка очигледно писала такозвани нон-пејпер (документ без заглавља и потписа, који омогућава да аутор остане сакривен од јавности, а да се одређена информација ипак пласира) о решавању косовског питања.

Подсетимо, како је констатовао Вучић, након што је приштинска Коха објавила документ, тако лукаво могао је да га напише само неко ко је присуствовао састанцима о Косову и Метохији од почетка и ко је фантастично упућен у дијалог. Он је одмах констатовао и да се у документу иза понуде која много нуди Србима крије и замка у виду признања лажне државе Косово.

Почела још 2014.

Ангелина Ајхорст је изузетно искусан дипломата из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС). Тамо је извршна директорка за Европу и средњу Азију. И, и те како је упућена у дешавања на Балкану. Ајхорстова је, према функцији коју обавља, укључена и у бриселски дијалог. И то већ седам година, а нарочито током мандата шефице европске дипломатије Федерике Могерини. Била је спона између Београда, Приштине, ЕУ, али и САД, у преговорима о Косову. А од пре три године добила је и задатак да директно води такозвану шатл-дипломатију између Београда и Приштине (посредник се наизменично среће с једном и другом страном уместо њихових директних сусрета).

- Између састанка она је координисала, усаглашавала и усклађивала ставове. И одлазила је у разне државе, где је разговарала о могућем трајном решењу. У опису тог посла било је и да интензивира и убрза разговоре између представника Београда и Приштине. Тако да је потпуно логично да она стоји иза нон-пејпера - наводи саговорник.

С овим се слаже и директор Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић, који подсећа да је Ајхорстова била део тима Федерике Могерини, која је показала неку флексибилност у контексту могућности да дође до извесних померања граница на западном Балкану у складу с извесним етничким принципима.

- Међутим, поставља се веома потребно питање, које политичке снаге и геополитичке позиције су подстакле Ајхорстову да постане аутор нон-пејпер документа. На првом месту, одређени радни нацрт није документ у пуном капацитету, али док је он присутан на неком дипломатском столу, то свакако значи да озбиљни центри политичке моћи макар размишљају о решењима која су записана у њему. То никако не значи да ће аутоматски доћи и до реализације датих, а могућих решења. Напротив! Сва је прилика да је криза у Донбасу и у вези са украјинско-руским односима, посебно у светлу интересовања САД и Турске за црноморски басен, али и за југоисточну Азију, изазвао будност код најодговорнијих и најутицајнијих политичких центара у ЕУ, пре свега у Берлину, којима никако није у интересу да односи између политичког Запада и Истока експлодирају до тачке непремостивог раздора - истиче саговорник.

Порука Вашингтону

Било је потребно, дакле, како оцењује, једно упозорење Американцима да се балкански проблеми могу решити и без званичног Вашингтона или с његовим знатно умањеним утицајем у региону.

Мада се може чути да је наклоњенија албанској него српској страни, Ајхорстова углавном говори исто што и други европски званичници. У Београду је боравила на десетине пута, најчешће се срећући са председником Вучићем, с којим је имала разговоре и на скуповима у иностранству.

Овако је раније говорила о дијалогу

- Посао на правнообавезујућем споразуму мора да се финализира што пре. То је важно за Београд и Приштину, регион и ЕУ. И ми настављамо свој посао у том правцу

- Споразум мора да буде у складу са међународним правом, мора да буде прихватљив за регион, а не само за Београд и Приштину, и на крају мора да се сложи и Савет безбедности УН

- Кључна улога ЕУ је да доведе Београд и Приштину за сто. Ту се ствари дешавају. Дате људима да седну заједно, да причају у различитим форматима

- У дијалогу морају постојати поштовање и поверење све три стране

- Дијалог Београда и Приштине је безбедносно питање

- У интересу обе стране је да се договоре.

Вучић: Због нон-пејпера две ноћи нисам спавао

Председник Србије Александар Вучић, говорећи о овом нон-пејперу, рекао је да је веома изненађен начином на који је састављен, али да, ипак, није добар за нашу земљу иако је је много бољи и више нуди од Ахтисаријевог плана.

- У претходне две ноћи нисам укупно спавао више од пет сати јер сам се мучио читајући своје и званичне белешке да бих видео када су се, где и пред ким неке ствари изговарале - објаснио је шеф државе.

Поновио је да је свакако нон-пејпер правио неко ко је врло компетентан и да мисли да је бар једна од особа које су то правиле од њега и образованија и паметнија и да се не стиди да то каже.

- Ја и наши тимови и даље анализирамо нон-пејпер. Мислим да знам ко је морао да учествује у његовом састављању. Ипак, нисам сигуран да су, осим изненађења, више од тога постигли. Мене је заиста изненадио тај папир јер је најпаметније написан до сада - истакао је Вучић и нагласио да би свима који се надају да би Србија прихватила такво признање Косова поручио да не сањају и да се то неће догодити.

Неке одредбе нон-пејпера

* прави се аутономни округ на северу Косова

* Митровица је јединствена трговинска зона, отворена граница ка Новом Пазару за прелаз робе и људи

* привилегован статус за СПЦ и објекте Цркве на КиМ

* Србија не омета чланство Косова у међународним организацијама (практично признање независности)

* процес треба да буде завршен пре краја фебруара 2022.

Чињенице

Ангелина Ајхорст

- Холанђанка при институцијама ЕУ ради већ 25 година

- студирала језике и културу, има специјалистичке дипломе из међународног права, људских права и права међународних организација

- радила је као саветник, била шефица за развој и регионалну сарадњу при делегацији ЕУ у Јордану, предводила делегацију ЕУ у Сирији, била амбасадор ЕУ у Либану

- од 2014. укључена у разговоре Београда и Приштине и решавање косовског проблема.

Бајденов саветник повезан са покушајем убиства Лукашенка. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА