Најновије

НОВА ИЗРАЕЛСКА ТАКТИКА ЗА БОРБУ ПРОТИВ АРАПА: Направљена посебна безбедносна структура (ВИДЕО)

Правни центар за права арапских мањина у Израелу, Адалах, послао је званично писмо израелском државном тужиоцу, министру унутрашње безбедности и комесару националне полиције тражећи да се укине одлука о стварању нове полицијске јединице. Претпоставља се да ће се она специјализовати за тајне операције у арапским насељима.

Израелски војник (Фото: Јутјуб)

Правна основа је заснована на закону који налаже службеницима закона да идентификују своју службену припадност током извршења.

„Израелска полиција не би требало да створи нову тајну јединицу када већ илегално делује у арапским заједницама. Ова одлука јасно показује да Израел и даље третира палестинске грађане као непријатеље“, наводи се у писму.

Адалах је додао да фебруарски инциденти полицијског насиља у арапској заједници Тамра не дају веродостојност тврдњама да је једина сврха нове јединице борба против криминала.

„Ниједна демократија на свету неће одобрити стварање полицијске јединице усмерене на одређену етничку групу, јер је то у оштрој супротности са принципима једнакости. Ово још једном јасно показује да се ништа није променило у односу израелске полиције према арапским грађанима“, рекао је правни центар.

Нова структура

Познато је да ће поменута специјална јединица бити створена у оквиру граничне службе МАГАВ на иницијативу генералног инспектора полиције, генерал-мајора Кобија Шабтаија.

Група полицијских специјалних снага обухватиће десетине полицајаца са оперативним искуством у Палестинској управи и на територији која се граничи са Египтом. Бориће се против наручених убистава, илегалне трговине оружјем, трговине дрогом, терористичких притњи итд. у арапским градовима и селима Израела. Посао ће се обављати у тајности: оперативци се морају спојити са локалним становништвом, не разликујући се од њих изгледом, говором и манирима.

Одлука о стварању јединице проузрокована је наглим порастом нивоа насиља у арапском сектору: само у 2020. години у аутономији се догодило више од 150 наручених убистава, а трговина оружја је измакла контроли.

Очекује се да ће нова структура бити оперативна за неколико месеци.

О томе како Кина има своје Косово прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА