Najnovije

NOVA IZRAELSKA TAKTIKA ZA BORBU PROTIV ARAPA: Napravljena posebna bezbednosna struktura (VIDEO)

Pravni centar za prava arapskih manjina u Izraelu, Adalah, poslao je zvanično pismo izraelskom državnom tužiocu, ministru unutrašnje bezbednosti i komesaru nacionalne policije tražeći da se ukine odluka o stvaranju nove policijske jedinice. Pretpostavlja se da će se ona specijalizovati za tajne operacije u arapskim naseljima.

Izraelski vojnik (Foto: Jutjub)

Pravna osnova je zasnovana na zakonu koji nalaže službenicima zakona da identifikuju svoju službenu pripadnost tokom izvršenja.

„Izraelska policija ne bi trebalo da stvori novu tajnu jedinicu kada već ilegalno deluje u arapskim zajednicama. Ova odluka jasno pokazuje da Izrael i dalje tretira palestinske građane kao neprijatelje“, navodi se u pismu.

Adalah je dodao da februarski incidenti policijskog nasilja u arapskoj zajednici Tamra ne daju verodostojnost tvrdnjama da je jedina svrha nove jedinice borba protiv kriminala.

„Nijedna demokratija na svetu neće odobriti stvaranje policijske jedinice usmerene na određenu etničku grupu, jer je to u oštroj suprotnosti sa principima jednakosti. Ovo još jednom jasno pokazuje da se ništa nije promenilo u odnosu izraelske policije prema arapskim građanima“, rekao je pravni centar.

Nova struktura

Poznato je da će pomenuta specijalna jedinica biti stvorena u okviru granične službe MAGAV na inicijativu generalnog inspektora policije, general-majora Kobija Šabtaija.

Grupa policijskih specijalnih snaga obuhvatiće desetine policajaca sa operativnim iskustvom u Palestinskoj upravi i na teritoriji koja se graniči sa Egiptom. Boriće se protiv naručenih ubistava, ilegalne trgovine oružjem, trgovine drogom, terorističkih pritnji itd. u arapskim gradovima i selima Izraela. Posao će se obavljati u tajnosti: operativci se moraju spojiti sa lokalnim stanovništvom, ne razlikujući se od njih izgledom, govorom i manirima.

Odluka o stvaranju jedinice prouzrokovana je naglim porastom nivoa nasilja u arapskom sektoru: samo u 2020. godini u autonomiji se dogodilo više od 150 naručenih ubistava, a trgovina oružja je izmakla kontroli.

Očekuje se da će nova struktura biti operativna za nekoliko meseci.

O tome kako Kina ima svoje Kosovo pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA