Најновије

НАРОДНА ВЕРОВАЊА НА ПЕТРОВДАН: Прочитајте шта данас ваља радити

Српска православна црква и њени верници данас славе Дан светих апостола Петра и Павла, празник који је у нашем народу познат под именом – Петровдан.
Свети апостоли Петар и Павле (Фото: spc.rs)

Свети апостоли Петар и Павле (Фото: spc.rs)

Према предању, свети апостоли Петар и Павле заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство. Свети апостол Петар (у буквалном преводу камен, стена) се помиње као један од најоданијих Христових следбеника, а речи: “Ти си Христос, Син Бога живога”, записане у Јеванђељима, израз су његове тврде вере у хришћанско спасење па се до данас понављају у хришћанским молитвама. Христос му је одговорио: “Ти си Петар и на том камену сазидаћу цркву своју”. Предање каже да је свети апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први од ученика који је изразио непоколебљиву веру у Христа и његову мисију. Свети апостол Петар је као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији, где су створена прва упоришта нове вере, а сматра се писцем две посланице у цркви познате као – Саборне Петрове посланице које су придружене Новом завету. Свети апостол Павле родом је из Тарса и био је најпре фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана. Предање каже да је око десет година био млађи од Христа. Поверовао је у његову проповед и постао један од навећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве. Оба светитеља погубио је у Риму цар Нерон, велики прогонитељ хришћана. Овај празник у Србији се обележава као слава многобројних православних породица. Код Срба постоји обичај да се уочи овог великог празника пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Обично се то ради на местима где се народ окупља, на трговима, раскршћима и у томе учествују деца и омладина. Паљење ватре и лила симболише на она времена када су христоборни цареви прогонили и мучили хришћане, везујући их за дрвене стубове, натапајући их смолом и палећи их. На Петровдан се ништа не ради у пољу, нарочито се не упрежу коњи у кола. Општи је обичај код Срба у Војводини да се до Петровдана нису смеле сеци јабуке ножем, нити се смело јабукама лоптати, или пак ударати једну о другу јабуку, јер се веровало, да ће ако се то чини, падати крупан град и уништити усеве. У неким селима јужног Баната на Петровдан ујутру разносе јабуке првим суседима за душу умрлих, а понегде се јабуке односе у цркву на освећење. Општи је обичај да се за Петровдан месе колачи са јабукама који се зову “петровача”.
Прочитајте још:НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: За 15 година почиње ледено доба!ДА ЛИ СЕ ПРЕВАРИО? Ово је Никола Тесла предвидео за 21. век!
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА