Најновије

Да ли ће војска лажне државе преузети Бондстил? НАТО их обучава, Србија у обручу – постоје два сценарија

Америка већ дуже време обучава војску тзв. Косова, а сада им спрема и ватрено крштење у војним маневрима, како би они могли мирно да се повуку из региона, остављајући им у аманет и војну базу.

Војска лажне државе (Фото: Јутјуб)

Два сценарија

Председник Србије Александар Вучић недавно је открио обавештајни податак – да је једна суперсила (САД) тражила да се трупе Унмика и Кфора повуку са територије тзв. Косова. Како је навео Вучић, постоје два сценарија уколико се то догоди – да америчка база остане или да се и она повуче, тачније да се армија САД повуче из ње, а да у Бондстил уђе армија тзв. Косова, која се спрема и обучава већ дуже време.

Војници са Косова

У НАТО вежби „Бранилац Европе 21” учествоваће и 1.000 војника из Албаније, али како Објектив сазнаје, половину ће чинити војници с Косова. Њих 14 је управо с америчким јединицама стигло у Албанију, међу којима је осморо специјализованих за комуникације, а шесторо за ракетне системе. Сви су обучавани у војним базама САД. Да ли ово значи да ће нерегуларна војска тзв. Косова преузети Бондстил и тако загосподарити територијом Србије?

Учествује 26 земаља

Одавно чланице НАТО нису изводиле оволико војних вежби, посебно на Балкану. У маневрима се испробава свашта, од десанта до артиљеријске ватре. У Москви се на то гледа са скепсом, а НАТО тврди да је све транспарентно.

У мају и јуну чланице НАТО и партнери одржавају више војних маневара у Европи. Називи ових војних вежби звуче слично, рецимо „Бранилац Европе 21” и „Непоколебљиви бранилац 21”. Маневри „Бранилац Европе” одржавају се сваке године и организује их америчка војска. Ове године се, поред САД, вежбама придружило 25 земаља. Ту су европски савезници и Канада, све земље западног Балкана осим Србије, као и партнерске земље Украјина, Грузија и Молдавија. „Бранилац Европе 21” одржаће се у 16 земаља, али не у Украјини и Грузији.

Вежбе и у Мањачи

У БиХ ће вежба „Брзи одговор 21” бити одржана на полигонима за обуку Оружаних снага БиХ Мањача и Гламоч, као и на локацији касарне и аеродрома „Дубраве” код Тузле. Забуну је створио податак о броју војника који ће учествовати у маневрима. Пентагон говори о 28.000 војника, а истовремено је француски генерал-потпуковник Брис Уде, заменик шефа штаба у главном седишту савезничких снага у Европи (СХАПЕ), на брифингу 6. маја јасно ставио до знања да је тај број „нереалан”. Он каже да ће у вежбама учествовати око 9.000 војника, а да се до других бројки може доћи само ако се у обзир узме читав временски оквир вежби.

Манерви почели

Маневри које предводе Американци већ су почели у Естонији. Од 5. маја тамо се изводе падобранске и минобацачке вежбе. На албанској обали се почетком априла, због вежби искрцавања, појавио највећи амерички транспортни брод „Боб Хоуп”, који је довезао више од 700 транспортера. „Бранилац Европе 21” првенствено је концентрисан на регион западног Балкана и Црног мора. Циљ вежби је да се одржи и побољша компатибилност америчких трупа и снага других НАТО земаља.

Постоје разлике

Око 5.000 војника би, у оквиру маневра „Тренутни одговор”, који почиње средином маја, требало да се обучавају у искрцавању транспортних бродова. Највећа вежба, са 13.000 учесника, зове се „Сабре Гуардиан”. Од средине маја до почетка јуна требало би да буде одржана обука за противваздушну и противракетну одбрану, као и медицинску евакуацију. Паралелно с тим, НАТО за крај маја планира и вежбу „Непоколебљиви бранилац 2021”. Упркос њиховим сличним називима, Западна алијанса наглашава да се мора правити разлика између маневара које предводи једна од држава, попут „Бранилац Европе 21”, и маневра који организује НАТО, „Непоколебљиви бранилац”. На овом последњем учествује 20 земаља Алијансе и два најближа партнера, Финска и Шведска, што управо значи да операцијом и обуком косовске војске управља директно војска САД.

Акција из три дела

„Непоколебљиви бранилац 2021” састоји се из три дела. У првом делу акценат је на морнарици. Планиране су вежбе у Атлантику са око 5.000 војника и 20 бродова, укључујући британски носач авиона „Краљица Елизабета”, као и 40 авиона, међу којима су најновији борбени авиони Ф-35. Други део се одржава у Улму. Тамо је НАТО пре три године успоставио команду за подршку, чији је задатак да обезбеди брз трансфер трупа између бројних државних граница у Европи. На овој вежби крајем маја ће учествовати 300 војника. То ће бити нешто попут ватреног крштења за нову команду. Трећи део „Непоколебљивог браниоца” одржаће се у региону Црног мора. НАТО јединице, за које је 2021. задужена Турска, искрцаће се у Румунији, а у њиховом саставу је 4.000 војника.

Вучић нападнут на самиту Брдо Бриони. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: objektiv.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА