Najnovije

Da li će vojska lažne države preuzeti Bondstil? NATO ih obučava, Srbija u obruču – postoje dva scenarija

Amerika već duže vreme obučava vojsku tzv. Kosova, a sada im sprema i vatreno krštenje u vojnim manevrima, kako bi oni mogli mirno da se povuku iz regiona, ostavljajući im u amanet i vojnu bazu.

Vojska lažne države (Foto: Jutjub)

Dva scenarija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je otkrio obaveštajni podatak – da je jedna supersila (SAD) tražila da se trupe Unmika i Kfora povuku sa teritorije tzv. Kosova. Kako je naveo Vučić, postoje dva scenarija ukoliko se to dogodi – da američka baza ostane ili da se i ona povuče, tačnije da se armija SAD povuče iz nje, a da u Bondstil uđe armija tzv. Kosova, koja se sprema i obučava već duže vreme.

Vojnici sa Kosova

U NATO vežbi „Branilac Evrope 21” učestvovaće i 1.000 vojnika iz Albanije, ali kako Objektiv saznaje, polovinu će činiti vojnici s Kosova. NJih 14 je upravo s američkim jedinicama stiglo u Albaniju, među kojima je osmoro specijalizovanih za komunikacije, a šestoro za raketne sisteme. Svi su obučavani u vojnim bazama SAD. Da li ovo znači da će neregularna vojska tzv. Kosova preuzeti Bondstil i tako zagospodariti teritorijom Srbije?

Učestvuje 26 zemalja

Odavno članice NATO nisu izvodile ovoliko vojnih vežbi, posebno na Balkanu. U manevrima se isprobava svašta, od desanta do artiljerijske vatre. U Moskvi se na to gleda sa skepsom, a NATO tvrdi da je sve transparentno.

U maju i junu članice NATO i partneri održavaju više vojnih manevara u Evropi. Nazivi ovih vojnih vežbi zvuče slično, recimo „Branilac Evrope 21” i „Nepokolebljivi branilac 21”. Manevri „Branilac Evrope” održavaju se svake godine i organizuje ih američka vojska. Ove godine se, pored SAD, vežbama pridružilo 25 zemalja. Tu su evropski saveznici i Kanada, sve zemlje zapadnog Balkana osim Srbije, kao i partnerske zemlje Ukrajina, Gruzija i Moldavija. „Branilac Evrope 21” održaće se u 16 zemalja, ali ne u Ukrajini i Gruziji.

Vežbe i u Manjači

U BiH će vežba „Brzi odgovor 21” biti održana na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, kao i na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave” kod Tuzle. Zabunu je stvorio podatak o broju vojnika koji će učestvovati u manevrima. Pentagon govori o 28.000 vojnika, a istovremeno je francuski general-potpukovnik Bris Ude, zamenik šefa štaba u glavnom sedištu savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), na brifingu 6. maja jasno stavio do znanja da je taj broj „nerealan”. On kaže da će u vežbama učestvovati oko 9.000 vojnika, a da se do drugih brojki može doći samo ako se u obzir uzme čitav vremenski okvir vežbi.

Manervi počeli

Manevri koje predvode Amerikanci već su počeli u Estoniji. Od 5. maja tamo se izvode padobranske i minobacačke vežbe. Na albanskoj obali se početkom aprila, zbog vežbi iskrcavanja, pojavio najveći američki transportni brod „Bob Houp”, koji je dovezao više od 700 transportera. „Branilac Evrope 21” prvenstveno je koncentrisan na region zapadnog Balkana i Crnog mora. Cilj vežbi je da se održi i poboljša kompatibilnost američkih trupa i snaga drugih NATO zemalja.

Postoje razlike

Oko 5.000 vojnika bi, u okviru manevra „Trenutni odgovor”, koji počinje sredinom maja, trebalo da se obučavaju u iskrcavanju transportnih brodova. Najveća vežba, sa 13.000 učesnika, zove se „Sabre Guardian”. Od sredine maja do početka juna trebalo bi da bude održana obuka za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu, kao i medicinsku evakuaciju. Paralelno s tim, NATO za kraj maja planira i vežbu „Nepokolebljivi branilac 2021”. Uprkos njihovim sličnim nazivima, Zapadna alijansa naglašava da se mora praviti razlika između manevara koje predvodi jedna od država, poput „Branilac Evrope 21”, i manevra koji organizuje NATO, „Nepokolebljivi branilac”. Na ovom poslednjem učestvuje 20 zemalja Alijanse i dva najbliža partnera, Finska i Švedska, što upravo znači da operacijom i obukom kosovske vojske upravlja direktno vojska SAD.

Akcija iz tri dela

„Nepokolebljivi branilac 2021” sastoji se iz tri dela. U prvom delu akcenat je na mornarici. Planirane su vežbe u Atlantiku sa oko 5.000 vojnika i 20 brodova, uključujući britanski nosač aviona „Kraljica Elizabeta”, kao i 40 aviona, među kojima su najnoviji borbeni avioni F-35. Drugi deo se održava u Ulmu. Tamo je NATO pre tri godine uspostavio komandu za podršku, čiji je zadatak da obezbedi brz transfer trupa između brojnih državnih granica u Evropi. Na ovoj vežbi krajem maja će učestvovati 300 vojnika. To će biti nešto poput vatrenog krštenja za novu komandu. Treći deo „Nepokolebljivog branioca” održaće se u regionu Crnog mora. NATO jedinice, za koje je 2021. zadužena Turska, iskrcaće se u Rumuniji, a u njihovom sastavu je 4.000 vojnika.

Vučić napadnut na samitu Brdo Brioni. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: objektiv.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA