Најновије

АЗИЈСКА СИЛА У СТРАХУ ОД КИНЕ ПОВЕЋАВА ВОЈНИ БУXЕТ: Троше милијарде, али није довољно! (ВИДЕО)

Јапанска Либерално-демократска партија (ЛДП), која има већину у парламенту, објавила је нацрт којим предлаже "драстично" повећање војног буџета због растућих тензија са Кином, пише Јапан Тудеј.

Кинеска војска. (Фото: eng.chinamil.com.cn)

Према Стокхолмском међународном институту за истраживање мира (СИПРИ), војни буџет Јапана већ дуго износи око 1 одсто БДП-а земље. У 2020. години потрошили су 49 милијарди долара, што је око 0,9 одсто јапанског БДП-а.

Истовремено, кинески војни буџет се десет пута повећао од 2000. године (повећање од 1.000%) и сада Кина троши четири пута више на војску него Јапан, према нацрту предлога ЛДП-а.

Таку Отсука, вођа тима који је предложио повећање тврди: "Морамо да имамо буџет који одговара тренутној ситуацији. Јапан је у позицији да буде на челу безбедности у свету где безбедност најбрже пропада".

Јапански министар одбране Нобуо Киши био је нешто специфичнији према Никеију, па је рекао да би требало улагати у свемирски рат, кибернетички рат и електромагнетно оружје. Поред тога, рекао је да није довољно улагати у саму противракетну одбрану, али је најавио проширење арсенала ракетних система великог домета.

Да ли ће Грчка признати Косово? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА