Најновије

ЋУТА: Српским селима и планинама одјекују детонације инвеститора, праве каменоломе!

"Српским селима и планинама одјекују детонације инвеститора којима је држава дала да у малињацима, виноградима и у шумама праве каменоломе. Људи су натерани да се селе одатле. Устанак, нема шта друго", то је порука, коју у изјави за, шаље један од вођа покрета Одбранимо реке старе планине Александар Јовановић Ћута. Око 500 активиста данас је отишло да брани Рађевицу, код Александровца - "место злочина" на којем је поред винограда подигнут каменолом.

Александар Јовановић. (Фото: Јутјуб)

„Људима пуцају куће, то је прави напад. Против свих могућих закона инвеститорима су дате дозволе да људима уништавају природу у којој живе. Ми сада говоримо о каменоломима. Тај ко је то дозволио, а то су бивши министар Антић и садашња министарка Зорана Михајловић, тај врши злочин. Са тиме мора да се стане“, изричит је Ћута.

Најављује да ће следећа акција бити на планини Бабе, где се, како тврди Ћута, исто прави каменолом и уништава природа.

„Ово је бомбардовање, као да је ’41 година, а не 2021. година. Одједном дође неко и почиње да минира природу. Имамо напад на људе, на сељаке и на њихову имовину. То ће морати физички да се брани, друге нема“, оштар је наш саговорник.

Данас се на Рађевици за одбрану винограда и шуме од тамошњег каменолома, окупило више стотина активиста, који су на том „месту злочина“ посадили борове.

„Општинској власти и ресорном Министарству рударства и енергетике дат је рок од 10 дана да ту локацију формално и правно избришу за сва времена. Ако се то не деси, биће ново окупљање. Морамо да истерамо и ту мечку из рупе“, поручује Ћута и најављује „еколошки земљотрес“ широм Србије.

Данашње окупљање у Рађевици организовано је након што је премијерки Ани Брнабић истекао рок да до 1. маја одговори на захтеве еколошких активиста који су изнети на протесту „Еколошки устанак“, који је одржан 10. априла. Тада се у Београду испред Скупштине Србије окупило око 10.000 грађана. Т

Чута подсећа на све захтеве које је изнедрио велики протест у Београду.

„Тражимо стављање ван снаге свих уговора склопљених са Рио Тинтом и сличним компанијама. Не зна се ни ко је добио дозволе, не зна се ни шта се буши. Пошто министарка Зорана Михајловић каже да је кршен закон приликом издавања дозвола за изградњу минихидроелектрана, тражимо моментално заустављање рада свих малих хидоелектрана и моментално рушење тамо где је прекршен закон. Тражимо и да се зауставе све тровачнице воде, ваздуха, земље и становништва. Захетев је и раскид уговора са Кока-Колом и свим компанијама којима су наша водизворишта дата у закуп“, навео је Ћута и подсетио на све главне захтеве.

Немачки шеф дипломатије о стварању нон-пејпера! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА