Најновије

ОТИМАЈУ НАМ И ГАЗИМЕСТАН: Тврде да Србија није постојала у средњем веку

Историчар из Приштине Јусуф Буџови сматра да тзв. Косово мора да преузме меморијални комплекс Газиместан и прогласи га за споменик културно-историјског наслеђа Косова. Буџови је написао да то значи редефинисање спомен обележја са историјског и културног гледишта и уклањање садашњег споменика на Газиместану, посвећен чувеној бици између Срба и Турака на Косову пољу 1389. године.

Газиместан (Фото: Јутјуб)

Он, такође, сматра да Приштина мора да заустави, како је навео, српска црквена "ходочашћа" на Косову, посебно она која се односе на Видовдан, 28. јун, када се одиграла Косовска битка.

Буџови истиче да мора да се редефинише споменик подигнут на Газиместану у складу са, како наводи, "историјском истином изван српске хегемоне иконографије".

То, према његовом мишљењу, значи расписивање међународног конкурса за подизање спомен обележја које одражава улогу, како је рекао, "дарданског фактора у средњем веку".

Буџови сматра да прослава годишњице Косовске битке у складу са, како каже, "хегемоним концептом Београда, који није ништа друго до шовинистичка оргија", мора да се заврши из два разлога.

Први је, према његовом ставу, заштита суверенитета и државног интегритета тзв. Косова од, како наводи, "вандалске агресије која се понавља сваког јуна", а други то што Косовска битка, сматра он, не сме бити интерпретирана у оквиру "великосрпске историографије" као српска битка против Османлија, јер у то време, тврди Буџови, "није постојала ни Србија ни средњовековна српска држава".

Истину о Црној Гори прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА