Најновије

ЏИХАДИСТИ ИЗ РУСИЈЕ И БИВШЕГ СССР НАПУШТАЈУ ИДЛИБ: Викинг терориста повлачи војску (ВИДЕО)

Познати пропагандиста сиријских терористичких формација, Американац Билал Абдул Карим, објавио је ударну вест: група Хајат Тахрир аш-Шам (ХТШ), која заузима већи део Идлиба, захтева да један од најпознатијих вођа чеченских бораца који говоре руски, Муслима Шишани, и његова група, напусте подручја која контролише ХТШ.

Џихадисти (Фото: јутјуб)

„ХТш захтева да командант муџахедина, Муслим Шишани, напусти територије под њиховом контролом“, рекао је Карим.

Познати присталица терориста из Идлиба под надимком "Војни тренер", који говори руски, потврдио је информације и изразио своје мишљење:

„Ситуацију је изнео мој брат (Абдул Карим), па могу да кажем да команда ХТШ-а захтева да Амир Муслим Шишани напусти територије под њиховом контролом.

Моје мишљење: амири ХТШ не желе да муслимански џемат постане место окупљања кавкаских мухаџира који се нису придружили ХТШ-у“, рекао је он

Муслим ал Шишани (Муслим Ахметович Маргошвили) је Чечен, рођен 1972. у Панкишкој клисури у совјетској Грузији.

Вођа терориста од Чеченије до Сирије

Он је вођа чеченских џихадиста у Сирији, оснивач протурске групе Џунуд ал Шам. За свој необичан изглед за исламисте (плава коса, плаве очи и црвена брада) добио је надимак „Викинг“. У Првом и Другом чеченском рату он је учествовао у борбама за одвајање „Ичкерије“ од Русије. У другом рату у Чеченији, командовао је веденским сектором и фронтом Сунжа оружаних снага ЧРИ (од 2002). Био је на руској федералној потерници.

Од 2012. године он се бори у Сирији, где је предводио одред „Џунуд ал Шам“ („Војници Сирије“) са приближним бројем од 250 милитаната, под његовом командом борили су се углавном џихадисти из Русије и земаља ЗНД. У Сирији је Маргошвили учествовао у биткама против сиријске војске у провинцији Латакија. 2014. године америчке власти оптужиле су Маргошвилија да активно учествује у Исламској држави као теренски командант, али сам МуслШишани је више пута изјавио да није умешан у терористичке групе попут ИД.

Заробљени милитанти су више пута рекли да групу Џунуд ал Шам контролишу турске обавештајне службе, које су помогле терористима да преко Анкаре дођу у Сирију, обучиле их и снабделе.

Како су уништене украјинске ватрене позиције, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА