Најновије

РОБОТИ УБИЦЕ СУ ПОСТАЛИ СТВАРНОСТ: Сами убијају без учешћа људи (ВИДЕО)

Војни дронови могу сами да одлете на место сукоба, одаберу мету и елиминишу их без учешћа људи у целом процесу, наводи се у извештају Уједињених нација о инциденту који се у марту прошле године догодио у Либији.

Терминатор (Фото: Јутјуб)

Уједињене нације наводе да је дрон "STM Kargu-2" по први пут употребљен у Либији, те да су те летелице "пронашле и напале" припаднике снага лојалних генералу Калифи Хафтару.

"STM Kargu-2" наоружани дрон производи турска компанија "СТМ" и може да делује самостално или њиме може да управља оператор. Произвођач наводи да ова летеица може да "учи" и "у реалном времену процесира снимке потенцијалних мета".

У извештају УН се, међутим, не наводи да ли је у том нападу било мртвих. Уколико је међу Хафтаровим војницима било жртава, то би представљало први случај у историји да је машина са вештачком интелигенцијом убила човека.

"Ово оружје је програмирано да убија без контакта са оператором", наводе Уједињене нације, не наводећи међутим, да ли је у тренутку напада дроном управљао човек, или је самостално обавио задатак.

Која земља може да уништи Русију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС/NPR

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА