Најновије

ЧАВОШКИ: Ако се под плаштом аутентичног тумачења мења закон, судови могу одбити примену тог тумачења

Аутентично тумачење закона се даје изузетно ретко и даје га онај ко је донео закон. А то само значи да закон није јасан, да законодавац није добро формулисао правну норму. Али, онда је по мом мишљењу боље изменити закон, него аутентично тумачити правну норму, изјавио је за портал Правда др Коста Чавошки, пензионисани професор Правног факултета у Београду, поводом најаве измене аутентичног тумачења три закона која се тичу спорова грађана и банака.

Академик Коста Чавошки (фото: Јутјуб)

На питање да ли је разлика између измене закона и аутентичног тумачења у томе што аутентично тумачење важи ретроактивно, каже:

- То сте добро приметили. Док измена закона делује за будућност, аутентично тумачење делује ретроактивно. Иако се изузетно може увести ретроактивност и самог закона – објашњава Чавошки.

Он наводи да се закон приликом аутентичног тумачења никако не може мењати, већ се само даје једно „изворније тумачење“.

- Под тим се мисли да је законодавац имао нешто на уму, а није то добро формулисао. Закон се не може мењати аутентичним тумачењем, он се мења изменама и допунама – категоричан је Чавошки.

Упитан, шта се дешава ако ипак дође до измене правне норме под плаштом аутентичног тумачења и како се у таквој ситуацији штити правни поредак, одговара да то раде судови.

- Судови би морали да реагују, они би могли одбити да примене аутентично тумачење ако се њиме стварно мења закон. Судови то иначе раде у случају да закон није добро формулисан, они су ти који тумаче закон. Судови имају извесну слободу тумачења закона, применом начела правичности – казао је Чавошки.

А да ли је Ристо имао право да распали шаком у нос Шиптара у цивилу који га је с леђа грубо ухватио за руку, читајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н. Булатовић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА