Najnovije

ČAVOŠKI: Ako se pod plaštom autentičnog tumačenja menja zakon, sudovi mogu odbiti primenu tog tumačenja

Autentično tumačenje zakona se daje izuzetno retko i daje ga onaj ko je doneo zakon. A to samo znači da zakon nije jasan, da zakonodavac nije dobro formulisao pravnu normu. Ali, onda je po mom mišljenju bolje izmeniti zakon, nego autentično tumačiti pravnu normu, izjavio je za portal Pravda dr Kosta Čavoški, penzionisani profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, povodom najave izmene autentičnog tumačenja tri zakona koja se tiču sporova građana i banaka.

Akademik Kosta Čavoški (foto: Jutjub)

Na pitanje da li je razlika između izmene zakona i autentičnog tumačenja u tome što autentično tumačenje važi retroaktivno, kaže:

- To ste dobro primetili. Dok izmena zakona deluje za budućnost, autentično tumačenje deluje retroaktivno. Iako se izuzetno može uvesti retroaktivnost i samog zakona – objašnjava Čavoški.

On navodi da se zakon prilikom autentičnog tumačenja nikako ne može menjati, već se samo daje jedno „izvornije tumačenje“.

- Pod tim se misli da je zakonodavac imao nešto na umu, a nije to dobro formulisao. Zakon se ne može menjati autentičnim tumačenjem, on se menja izmenama i dopunama – kategoričan je Čavoški.

Upitan, šta se dešava ako ipak dođe do izmene pravne norme pod plaštom autentičnog tumačenja i kako se u takvoj situaciji štiti pravni poredak, odgovara da to rade sudovi.

- Sudovi bi morali da reaguju, oni bi mogli odbiti da primene autentično tumačenje ako se njime stvarno menja zakon. Sudovi to inače rade u slučaju da zakon nije dobro formulisan, oni su ti koji tumače zakon. Sudovi imaju izvesnu slobodu tumačenja zakona, primenom načela pravičnosti – kazao je Čavoški.

A da li je Risto imao pravo da raspali šakom u nos Šiptara u civilu koji ga je s leđa grubo uhvatio za ruku, čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N. Bulatović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA