Најновије

"БАНКЕ СУ ОСИОНЕ, ТРЕБА ИХ РАЗВАЛИТИ": Поједини банкари и адвокати деле милијарде од адвокатских услуга! Ово је све једна игра!

Банке хвата паника зато што је прилив тужби огроман, што људи долазе са торбама, које смо звали крмаче, и предају по хиљаде тужби одједном. А и судове хвата паника. Тренутно, банке нису угрожене, то што има 120.000 тужби, то је ред величина колико је једна банка у једној години наплатила провизија. Али, ако се настави тим лудачким темпом, настаје хаос – рекла је за Правду адвоакт Јелена Павловић један од лидера протеста адвоката због измена ЗПП.

Адвокат Јелена Павловић (фото: Јутјуб)

Међутим, како је рекла, она се није пуно забринула због најаве аутентичног тумачења, јер је како је рекла „знала да то не може да прође“, а сада су „после битке сви генерали“.

- Мислим да је предлог аутентичног тумачења био политички потез, сувише је невероватно да би прошло. А посебно да то дозволи Вучић који у предизборној години неће да оштети ни 150 људи, дакле то не може да се деси. Него то је она прича - после битке су сви генерали. Председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац је објавио да је против аутентичног тумачења, након што је предлог већ повучен. Кад је утакмица завршена он даје голове. Исто и министарка Маја Поповић. То је све једна игра – оценила је она.

По њеним речима, протест адвоката по овом питању је био „глуп, јер је предлог већ био повучен“.

-  Али нешто је узроковало све ово, а то је незаконит рад банака, и незаконит рад неких адвоката – уверава она.

Павловићева ситиче да су поједини адвокати су организовани тако да „агресивно прибављају клијенте на недозвољен начин - телефонирају им, позивају огласима са бандера, организују кол центре...“

- Они позивају директно људе који имају кредите! Одакле тим адвокатским канцеларијама подаци и контакти људи који су узели кредите?  Одакле знају тачно кога да зову ако нису информацију добили из банке? – пита она, указујући на спрегу између појединих банкара и појединих адвоката.

Она је уверена да неки банкари зарађују талећи се са адвокатима које банка унајмљује како би се бранила од тужби. Онда новац који банка плаћа деле поједини адвокати и поједини банкари, а саме банке су на губитку.

- Да ли би неко могао да израчуна милијарде динара које би се слиле само код једног адвоката који заступа 18 банака и има 201 ангажовано лице. Шта ако он дели паре са банкарима? Не знам зашто се ништа не мења, зашто свако инсистира на свом незаконитом раду, и банкарски сектор и адвокатска комора – наводи Павловићева.

Према њенима речима, цела адвокатска професија се банализује, и није јој јасно зашто адвокатске коморе то не зауставе.

- То ће бити јасан показатељ да неко ту има финансијског интереса. Као, сви кажу: „Пусти бандераше, пусти бандераше“. А они у једном дану предају 2.000 тужби. Наравно да се диже паника. Шта треба да се уради? Адвокатска комора Србије треба да се позабаве ко генерише толики број тужби. Немам ништа против, али начин на који се то ради је скандалозан. То су велики новци. Људи из адвокатских комора су умешани, а из банака не гурају да се то реши – указује она.

Она је рекла да се банке грозно понашају, али и да су глупе.

- Ако је номинална камата 5 посто, а ефективна 7 посто, зашто не кажу поштено клијенту да је камата 7 посто, него кажу да је 5 посто? Нека урачунају трошкове у камату. Кад сам пре неку годину, пре свега овога, рекла једном познанику из Теленор банке да је то што се ради противзаконито, изгледа да су ме послушали, јер су ускоро били први који су понудили кредит без трошкова обраде. А онда су почели да трпе стравичан притисак осталих банака зато што то раде – открила је она.

По њеном мишљењу, судови не треба да суде за предмете од 2.000 динара, међутим, не може се ни прећи преко онога што банке раде.

На питање зашто се то не регулише тако што Народна банка Србије почне да кажњава банке због преваре и обмане корисника кредита, каже да је то зато што су „једни те исти кадрови час у НБС час у банкама“.

- Ми немамо механизме који бране запосленима у банкама да пређе у НБС. Ајде нека тај после кажњава неку банку! С друге стране Адвокатска комора дозвољава такво пословање, значи да неко има неки интерес. Зашто се то не решава? Комора мора да санкционише неетичко понашање. Кад сам видела огласе свуда по бандерама, знала сам да ће у једном тренутку да настане хаос. На крају су и на Адвокатску комору залепили оглас. Па то је чиста провокација! И неко то толерише – истиче Павловићева.

Она каже да Адвокатска комора мора да сузбије „бандерашки рад“, како је рекла, па би онда пао притисак са судова.

- А банке се осионо понашају. Толико се бахате да их треба развалити, али не тако што ће десет канцеларија да зарађују милијарде. Међутим, Народна банка њима чува леђа и тврди да је то законито. То су све исти кадрови који су час у НБС час у некој банци. Упознала сам жену која ради у НБС у сектору за надзор банака. И у току разговара она пита „А шта је то НКОСК?“. Она ради тамо, а не зна шта је Национална корпорација за осигурање стамбених кредита. А банке су по двапут наплаћивале исте рате кредите, прво од НКОСК-а па опет тај исти период наплаћивали од корисника кредита. И то ће тек да буде још једна велика прича – најављује Павловићева.

Уколико дође до аутентичног тумачења које би фактички променило закон, Чавошки открива да постоји одбрана од тога, опширније ОВДЕ.

Извор: Правда, Н. Булатовић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА