Најновије

ИЗВЕШТАЈ ОД 1.250 СТРАНА ОБЈЕКТИВНЕ ИСТИНЕ О САРАЈЕВУ: Српска заједница је потпуно уништена

Српска заједница у Сарајеву уништена је у потпуности током рата у БиХ, а Сарајево је било место највећег етничког чишћења Срба, град са највише логора, речено је данас у Београду на представљању извештаја међународне независне комисије о страдању Срба у Сарајеву и сва три народа у региону Сребренице.

Сарајево (Фото: Јутјуб)

На трибини "Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници", председавајући Председништва БиХ Милорад Додик нагласио је да је међународна комисија уртврдила да се у Сребреници десио злочин, али да је он учињен и према Србима и према Бошњацима и да реч геноцид не може да стоји испред дешавања из 1995. године.

Члан међународне комисије за утврђивање истине о збивањима у Сарајеву Дарко Танасковић рекао је да је комисија направила извештај на 1.250 страница и да од октобра када се тај документ појавио нема озбиљних, аргументованих критика.

"Извештај ођедном неће моћи да промени целокупну слику о српској кривици, али ће бити веома добро полазиште за све оне који су спремни да ту такозвану истину доведе у питање", рекао је Танасковић, бивши амабсадор при Унеску.

Да би се, како каже утврдиле чињенице, био је потребан шири контекст збивања у Сарајеву па су због бољег разумевања дали значај историјској димензији развоја друштва у БиХ од османског доба до комунизма.

По његовим речима, на тај начин показано је да у време братства и јединства у БиХ није владала идилична атмосфера из које је изненада избио рат.

Документ ће, како каже, временом бити темељан за уобличавање обејктивније слике о ратним дешавањима у Сарајеву и БиХ.

Велика пажња у извештају дата је, како додаје и писању медија које је допринело да се Срби прогласе за главне кривце, рекао је он и додао да су медији од 700 до 800 пута у одређеном периоду говорили негативне ствари о Србима, а о муслиманима само једном.

Циљ извештаја је, како каже, упознавање домаће, регионалне и међународне јавности, политичких кругова и независних интелектуалаца, са реалношћу страдања Срба, рекао је Танасковић и нагласио да је важно да се направи организациони и стручни напор да буде присутпачан широј заједници, домаћој, регионалној и страној.

У Србији за сада нема довољно спремности да извештај буде доступан у свим медијима, рекао је Танасковић и нагласио да је то објективан, аргументован извештај, са којим се може полемисати, али се не може одбацити.

Бивши члан Председништва БиХ и професор Ненад Кецмановић изјавио је да је у егзодусу Бошњака и Хрвата у БиХ страдало вишеструко мање људи од 150.000 Срба којих више нема на адресама у Сарајеву.

Додик: Извештај о Сарајеву и Сребреници допринос истини и РС

Милорад Додик је данас оценио да су извештаји међународне комисије о страдањима Срба у Сарајеву и свих народа у региону Сребренице, најбољи допринос истини и слободарској Републици Српској која ће наставити да живи. Српска заједница у Сарајеву уништена је у потпуности током рата у БиХ, а Сарајево је било место највећег етничког чишћења Срба, град са највише логора, речено је данас у Београду на представљању извештаја међународне независне комисије о страдању Срба у Сарајеву и сва три народа у региону Сребренице, рекао је на

"Уверен сам да идеја РС мора да остане чиста, истина мора да буде беспрекорна и зато морамо да одбацимо сваку врсту сатанизације и прљања њеног имена", рекао је Додик на трибини "Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници".

Истина је како каже незаобилазна, а РС се, како каже не бори за "своју" истину, већ за објективан приступ чињеницама.

Према његовим речима у РС спремни су да причају о свему што доноси рат и стварима које нису у оквиру морала и закона, али не могу да прихвате причу о наводном геноциду у Сребреници као ни намеру да је искористе за наводе о Србима као геноцидном народу или потврду да се укине РС.

Трибине попут ове у чијем раду су између осталих учествовали члан комисије за Сарајево Дарко Танасковић, професор Ненад Кецмановић професор и председник те независне међународне комисије Рафел Израели, према Додиковим речима, представљају значајан допринос истини.

"Када ће истина ступити на дело, видећемо. Чињенице које су комисије навеле морају да постану власништво свих људи", навео је Додик и нагласио да је то важно јер је јасно да превара у којој је међународни фактор увеличавао страдања Бошњака у Сребреници и квалификовао их како жели, а минимизирао страдања Срба, потврда је да стално морамо да будемо будни и разговарамо о тој значајној теми.

"Више је Срба сигурно страдало у Сарајеву него Бошњака у Сребреници", рекао је он и нагласио да је данашњи скуп допринос напорима да се на објективан начин прикаже све што се догодило.

Додик је на скупу, у чији рад се укључио преко зума, подсетио је да су бошњачке и хрватске структуре из Сарајева одбиле предлог РС да се укључе формирање заједничке, неутралне међународне комисије која би избегла утицај запада који је стајао иза, како је рекао, срамне квалификације о геноциду у Сребреници.

Подсетио је да су одмах након почетка рата сви Срби смењени са челних функција институција, медија ... Данас је Сарајево од другог већински српског града постао 95 одсто муслимански град - Мека и Медина.

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС Милорад Којић навео је да у БиХ треба спречити наметање закона о забрани негирања геноцида.

Ако би се термин "геноцид" користио за догађаје у Сребреници, онда би се он обезвредио, јер би сваки злочин имао караткет геноцида. Онда би, како каже, требало измислити и неки други термин за оно што се догађало и Србима и Ромима и Јеврејима током Другог светског рата.

У Сарајеву су, наводи, вршени злочини над српском интелектулном елилтом како би се послала порука осталим шта их чека.

"Све то је добило карактер етничког чишћења због чега је комисија рекла да је српска заједница уништена у тоталитету", подсетио је Којић.

О чекаоници ЕУ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА