Најновије

НА РЕДУ ЈЕ МАПА ПУТА: Русија и Белорусија се уједињују, Лукашенко открио детаље!

Александар Лукашенко је објавио да се Белорусија не противи интеграцији са Русијом, али без губитка своје државности и суверенитета.

Лукашенко (Фото: kremlin.ru)

Белоруски председник је притом прецизирао:

„Ми када говоримо о интеграцији имамо у виду интеграцију без губитка државности и суверенитета. Крајем године биће одржан састанак Врховног државног савета Савезне државе Русије и Белорусије на којем могу бити донете врло озбиљне одлуке“.  

Лукашенко је нагласио да би класични улазак Белорусије у састав Руске Федерације „донео главобољу и Москви“:

„Тако и Путин мисли. А да бисмо се интегрисали и заједно економски развијали – уопште није неопходно да неко улази у нечији састав“.

Још је духовито приметио: „Можда ћемо некада и бити једна држава. Можда ћемо ми бити у саставу Русије, а можда и Русија буде у саставу Белорусије“.

Белоруски лидер је додао да је Минск увек био за тесни савез са Москвом, али да она држи његову републику "на растојању“.

Нагласио је да Русија нема других савезника осим Белорусије.

Открио је да је постојала и 31-ва интеграциона мапа:

„Имала је политички подтекст. Била је предлог Владимира Владимировича на једним од преговора. Међутим, управо је председник Путин мудро рекао: `Слушајте, стално се преко тога саплићемо… Ако то не можемо да решимо – хајде да то одложимо. Хајде да то одбацимо“.

У Програму друштвено-економског развоја Белорусије за период 2021–2025., који је у Минску утврђен 4. августа, записано је да је она себи поставила за циљ - продубљивање интеграције са Русијом унутар државне уније у складу са националним интересима.

Истакнуто је да ће ефикасни алати за то бити заједнички акциони програми у одређеним областима, као и продубљивање индустријске и регионалне сарадње.

Белоруски премијер Роман Головченко и руски премијер Михаил Мишустин имали су 15. јула телефонски разговор који су посветили продубљивању интеграције у оквирима руско-белоруске савезне државе.

У Санкт Петербургу 13. јула Лукашенко је разговарао Владимиром Путином

Белоруски председник је говорио о појачавању санкционог притиска Запада на његову земљу и оптимистично нагласио да ће она „све издржати“. Признао је да ће везе са Русијом у томе бити „важан фактор“.

Путин је рекао да Белорусија остаје велики и поуздан партнер Русији у економској сфери.

Уговор о стварању Савезне државе између Русије и Белорусије ступио је на снагу 26. јануара 2000. године. У децембру 2019. године, поводом 20. годишњице потписивања тог документа, иницирано је „продубљивање интеграције“.

Две земље су се сагласиле да израде 30 секторских интеграционих мапа пута.

Руски ловац Су-75 већ сада зову Шах-мат, читајте ОВДЕ.

Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА