Najnovije

NA REDU JE MAPA PUTA: Rusija i Belorusija se ujedinjuju, Lukašenko otkrio detalje!

Aleksandar Lukašenko je objavio da se Belorusija ne protivi integraciji sa Rusijom, ali bez gubitka svoje državnosti i suvereniteta.

Lukašenko (Foto: kremlin.ru)

Beloruski predsednik je pritom precizirao:

„Mi kada govorimo o integraciji imamo u vidu integraciju bez gubitka državnosti i suvereniteta. Krajem godine biće održan sastanak Vrhovnog državnog saveta Savezne države Rusije i Belorusije na kojem mogu biti donete vrlo ozbiljne odluke“.  

Lukašenko je naglasio da bi klasični ulazak Belorusije u sastav Ruske Federacije „doneo glavobolju i Moskvi“:

„Tako i Putin misli. A da bismo se integrisali i zajedno ekonomski razvijali – uopšte nije neophodno da neko ulazi u nečiji sastav“.

Još je duhovito primetio: „Možda ćemo nekada i biti jedna država. Možda ćemo mi biti u sastavu Rusije, a možda i Rusija bude u sastavu Belorusije“.

Beloruski lider je dodao da je Minsk uvek bio za tesni savez sa Moskvom, ali da ona drži njegovu republiku "na rastojanju“.

Naglasio je da Rusija nema drugih saveznika osim Belorusije.

Otkrio je da je postojala i 31-va integraciona mapa:

„Imala je politički podtekst. Bila je predlog Vladimira Vladimiroviča na jednim od pregovora. Međutim, upravo je predsednik Putin mudro rekao: `Slušajte, stalno se preko toga saplićemo… Ako to ne možemo da rešimo – hajde da to odložimo. Hajde da to odbacimo“.

U Programu društveno-ekonomskog razvoja Belorusije za period 2021–2025., koji je u Minsku utvrđen 4. avgusta, zapisano je da je ona sebi postavila za cilj - produbljivanje integracije sa Rusijom unutar državne unije u skladu sa nacionalnim interesima.

Istaknuto je da će efikasni alati za to biti zajednički akcioni programi u određenim oblastima, kao i produbljivanje industrijske i regionalne saradnje.

Beloruski premijer Roman Golovčenko i ruski premijer Mihail Mišustin imali su 15. jula telefonski razgovor koji su posvetili produbljivanju integracije u okvirima rusko-beloruske savezne države.

U Sankt Peterburgu 13. jula Lukašenko je razgovarao Vladimirom Putinom

Beloruski predsednik je govorio o pojačavanju sankcionog pritiska Zapada na njegovu zemlju i optimistično naglasio da će ona „sve izdržati“. Priznao je da će veze sa Rusijom u tome biti „važan faktor“.

Putin je rekao da Belorusija ostaje veliki i pouzdan partner Rusiji u ekonomskoj sferi.

Ugovor o stvaranju Savezne države između Rusije i Belorusije stupio je na snagu 26. januara 2000. godine. U decembru 2019. godine, povodom 20. godišnjice potpisivanja tog dokumenta, inicirano je „produbljivanje integracije“.

Dve zemlje su se saglasile da izrade 30 sektorskih integracionih mapa puta.

Ruski lovac Su-75 već sada zovu Šah-mat, čitajte OVDE.

Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA