Најновије

ТАЛИБАНИ ИЗАШЛИ НА ГРАНИЦЕ УЗБЕКИСТАНА И ТАЏИКИСТАНА! Русија спрема војску, Москва хитно прави најмање две велике базе

Талибани су преузели потпуну контролу над границама Авганистана са Узбекистаном и Таџикистаном, саопштио је руски министар одбране, истичући да је терористичка организација обећала да се неће кретати ни преко једне границе.

Руски војник (Фото: РИА)

"За нас је битно да су границе са Узбекистаном и Таџикистаном преузели талибани под своју контролу", рекао је министар одбране Сергеј Шојгу.

Талибани, који су у Русији регистровани као терористичка организација, "обећали су да неће покушавати да пређу границу и нападају на суседне територије", рекао је Шојгу.

Централна Азија је стратешки важан регион за Москву, а Русија је историјски била водећа сила тог подручја. Узбекистан и Таџикистан били су део Совјетског Савеза. Данас је Таџикистан део ОДКБ-а, узајамног одбрамбеног војног пакта сличном НАТО-у, који се састоји од шест бивших совјетских република. Узбекистан је био члан до 2012. године.

Шојгу је такође приметио да ће Москва поставити базе на територији два своја савезника у ОДКБ-у - Таџикистана и Киргистана.

Русија је недавно одржала војне вежбе у централној Азији заједно са узбекистанским и таџикистанским снагама. У вежбама је учествовало 2.500 војника, укључујући 1.800 из Русије.

Ситуација у Авганистану се распламсала након одласка страних снага из земље. Након што су се америчке трупе у великој мери повукле, Талибани су убрзо заузели огромне територије. Према наводима "Ројтерса", терористичка организација сада контролише око 65% авганистанске територије. У последња четири дана заузела је осам главних градова провинције.

Након вести о војним успесима Талибана, амерички председник Џо Бајден открио је да не жали због повлачења трупа и позвао је Авганистанце да се уједине.

„Потрошили смо више од једног билиона долара током 20 година. Обучили смо их и дали савремену опрему за преко 300.000 авганистанских војника“, рекао је он.

„Морају да се боре за себе. Борите се за своју земљу", рекао је Бајден.

У Сирији могућ рат између Русије и Израела! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА