Najnovije

TALIBANI IZAŠLI NA GRANICE UZBEKISTANA I TADŽIKISTANA! Rusija sprema vojsku, Moskva hitno pravi najmanje dve velike baze

Talibani su preuzeli potpunu kontrolu nad granicama Avganistana sa Uzbekistanom i Tadžikistanom, saopštio je ruski ministar odbrane, ističući da je teroristička organizacija obećala da se neće kretati ni preko jedne granice.

Ruski vojnik (Foto: RIA)

"Za nas je bitno da su granice sa Uzbekistanom i Tadžikistanom preuzeli talibani pod svoju kontrolu", rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Talibani, koji su u Rusiji registrovani kao teroristička organizacija, "obećali su da neće pokušavati da pređu granicu i napadaju na susedne teritorije", rekao je Šojgu.

Centralna Azija je strateški važan region za Moskvu, a Rusija je istorijski bila vodeća sila tog područja. Uzbekistan i Tadžikistan bili su deo Sovjetskog Saveza. Danas je Tadžikistan deo ODKB-a, uzajamnog odbrambenog vojnog pakta sličnom NATO-u, koji se sastoji od šest bivših sovjetskih republika. Uzbekistan je bio član do 2012. godine.

Šojgu je takođe primetio da će Moskva postaviti baze na teritoriji dva svoja saveznika u ODKB-u - Tadžikistana i Kirgistana.

Rusija je nedavno održala vojne vežbe u centralnoj Aziji zajedno sa uzbekistanskim i tadžikistanskim snagama. U vežbama je učestvovalo 2.500 vojnika, uključujući 1.800 iz Rusije.

Situacija u Avganistanu se rasplamsala nakon odlaska stranih snaga iz zemlje. Nakon što su se američke trupe u velikoj meri povukle, Talibani su ubrzo zauzeli ogromne teritorije. Prema navodima "Rojtersa", teroristička organizacija sada kontroliše oko 65% avganistanske teritorije. U poslednja četiri dana zauzela je osam glavnih gradova provincije.

Nakon vesti o vojnim uspesima Talibana, američki predsednik DŽo Bajden otkrio je da ne žali zbog povlačenja trupa i pozvao je Avganistance da se ujedine.

„Potrošili smo više od jednog biliona dolara tokom 20 godina. Obučili smo ih i dali savremenu opremu za preko 300.000 avganistanskih vojnika“, rekao je on.

„Moraju da se bore za sebe. Borite se za svoju zemlju", rekao je Bajden.

U Siriji moguć rat između Rusije i Izraela! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA