Најновије

ПЕНТАГОН ХИТНО ШАЉЕ МАРИНЦЕ У АВГАНИСТАН: Циљ евакуација амбасаде САД, од талибана траже гаранције да неће напасти представништво

Пентагон спрема хиљаде маринаца за могућу евакуацију америчке амбасаде у Авганистану, јер талибани остварују брзе победе широм земље.

Маринци (Фото: marines.mil)

Министарство одбране спрема се да евентуално евакуише америчку амбасаду и америчке грађане у главном граду Кабула, јер Бајденова администрација разматра могућност да би капитал могао пасти у року од 30 дана, саопштиле су администрација и војни званичници, преноси Њујорк Тајмс.

Неочекивано брзи напредак талибана довео је до тога да је Министарство одбране убрзало планове за евакуацију Американаца из Авганистана.

Званичници кажу да би могућа евакуација укључивала насилну употребу америчке војне силе за заштиту људи док их одводе на међународни аеродром Хамид Карзаи, где би чекали војни транспортни авиони.

Два америчка званичника изјавила су за Њујор Тајмс да амерички преговарачи покушавају да добију уверавања од талибана да неће напасти америчку амбасаду ако преузму Кабул.

Амбасада је у четвртак послала неколико упозорења у којима се говори америчким грађанима у земљи да "одмах напусте Авганистан користећи доступне могућности комерцијалних летова".

И администрација и војни званичници кажу да се пад главног града може спречити ако авганистанске безбедносне снаге пронађу одлучност да се више боре. Авганистански командоси наставили су борбе у неким областима, али су талибани углавном препустили неколико северних престоница провинција.

Талибани су у четвртак заузели град Газни. Отприлике 90 миља јужно од Кабула, талибани би могли користити град као базу за напад на главни град након што су постигли добитке на северу земље. 

Талибани су такође постигли значајан напредак у другом по величини граду Кандахару након што су започели своју побуну у граду 1990-их.

Русија водећи светски лидер у стратешком наоружању. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир/Индепендент

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА