Најновије

ЕВО КАКО ЈЕ ТЕКАО РАЗГОВОР БАЈЕДЕНА И СИ ЂИНПИНГА: Око једне ствари су се нарочито усагласили

Током разговора, два лидера нагласила су потребу избегавања да ривалство између највећих светских економија прерасте у сукоб, саопштила је Бела кућа.

Бајден (Фото: flickr. com)

Како је наведено, двојица лидера водили су јуче, током 90 минута разговора, широку дискусију о стратешким питањима која је укључивала области где постоје заједнички интереси као и оне где постоје неслагања између две земље, преноси Ројтерс.

"Председник Бајден је подвукао трајно опредељење САД за мир, стабилност и просперитет у Индо-Пацифику и свуда свету, а двојица лидера разговарали су о одговорности обе стране за обезбеђивање да конкуренција која постоји између две државе, не пређе у сукоб", наводи се у саопштењу.

Такође је речено да је разговор био фокусиран на економска питања, климатске промене и пандемију ковид 19.

Кинески државни медији известили су да је разговор био "искрен" и "свеобухватан", и нагласили да је председник Си поручио да америчка политика према Кини у великој мери оптерећује односе две државе.

Према овом извештају обе стране сложиле су се да одржавају честе контакте и да тимови на оперативном нивоу такође интензивирају комуникацију.

Повремени састанци на високом нивоу од првог телефонског разговора Сија и Бајдена у фебруару донели су слаб напредак у низу питања, од климатских промена, до људских права и транспарентности истраге над пореклом корон вируса. Од тада две државе су готово непрестано размењивале оптужбе, уз међусобно санкционисање званичника и критике да друга страна не испуњава своје међународне обавезе.

Русија се спрема за партизански рат против НАТО. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА