Најновије

''ПАРАДА ПОНОСА'' 18. СЕПТЕМБРА: Ко ће од политичара учествовати?

Почетак шетње планиран је за 16.30 часова, а окупљање учесника почиње у парку Мањеж, одакле ће поворка кренути у шетњу централним градским улицама.

ЛГБТ застава (Фото: Pixabay)

Парада поноса, која окупља представнике геј, лезбејске, бисексуалне и транссексуалне оријентације, биће одржана 18. септембра под слоганом „Љубав је закон”. Почетак шетње планиран је за 16.30 часова, а окупљање учесника почиње у парку Мањеж. Поворка ће се кретати Улицом Краља Милана до Трга Николе Пашића, где се налазе градски парламент и Народна скупштина, а учесници прајда потом ће скренути у Улицу Кнеза Милоша и шетњу наставити до зграде Владе Србије у Немањиној улици. Шетња ће бити завршена великом журком у парку Мањеж, која ће трајати до 23 часа, а организатори ове манифестације очекују присуство премијерке Србије Ане Брнабић и ресорних министара.

Парада поноса представља завршну манифестацију београдске „Недеље поноса” која се одржава од 12. до 18. септембра, уз све неопходне епидемиолошке мере заштите од вируса корона бројаће више од 40 догађаја укључујући представе, филмске пројекције, панел дискусије, конференције, радионице, журке и друге уметничке и едукативне програме.

„Захтеви организатора овогодишње параде поноса нису се много променили у односу на претходни период: ЛГБТ заједница у Србији захтева усвајање закона о регистрованим партнерствима и закона о родном идентитету и побољшање здравствених услуга за транс особе, као и усвајање локалних акционих планова за ЛГБТ заједницу. Такође, захтева се брза и адекватна реакција државних органа и јавна осуда представника власти на говор мржње и злочине мотивисане мржњом према ЛГБТ заједници, као и извињење свим грађанима Србије који су пре 1994. били судски и на други начин прогањани због своје сексуалне оријентације и родног идентитета. Међу захтевима су и образовање и едукација младих о сексуалној оријентацији и родном идентитету”, истиче Горан Милетић, члан организационог одбора Параде поноса 2021.

На питање које су министре звали на овогодишњи прајд, он одговара да су пре неколико година прекинули са праксом звања и слања позивница на адресу политичких лидера и додаје да је премијерка Србије већ неколико година редован гост свих парада поноса.

Иако организатори Параде поноса очекују учешће премијерке и министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог, представници Геј лезбејског инфо центра захтевају од организатора прајда да ускрате позив Ани Брнабић и Гордани Чомић.

„Сматрамо да након процеса писања Предлога закона о истополним заједницама и његовог волшебног нестајања и заглављивања у некој фиоци, премијерка и министарка немају шта да траже на Паради поноса, јер су изиграле поверење српске ЛГБТ заједнице”, истиче председник ГЛИЦ-а Предраг Аздејковић.

Коментаришући Аздејковићев став, Милетић подсећа да организатори прајда никоме нису послали званичан позив да дође на Параду поноса – па не могу ни да га ускрате.

О еколошком устанку прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА