Најновије

До када траје мандат Специјалног суда за злочине тзв. ОВК?

Председница Специјалног суда за злочине припадника бивше ОВК Екатерина Трендафилова изјавила је у Приштини да ће мандат тог суда са седиштем у Хагу бити оперативан до тренутка када Савет Европе обавести институције у Приштини да су сви истражни поступци пред Специјализованим коморама окончани.

Тзв. ОВК. (Фото: Јутјуб)

Трендафилова је у Приштини подсетила је да су Специјализована већа за Косово основана након све већих навода да су се озбиљни злочини догодили у контексту сукоба на Косову од 1998. до 2000. године и да нису истражени, нити су њихови починиоци кривично гоњени, упркос многим суђењима која су се догодила пред Међународним судом правде у Хагу за бившу Југославију.

- Као што су Специјализована већа јасно ставила до знања и нагласила у својој одлуци од 20. новембра прошле године, ово ће ставити тачку на рад Специјализованих комора - рекла је Трендафилова.

Осам припадника ОВК чека суђење 

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи, Реџеп Сељими, Саљих Мустафа, Хисни Гуцати, Насим Харадинај и Пјетер Шаља притворени су у Специјалном суду и чекају да им почну суђења.

Секретарка Суда Фиделма Донлон навела је да притвореници у Специјалном суду имају 10 дана годишње предвиђене за посете. Имају приступ библиотеци, часописима и новинама на језику по њиховом избору, такође могу да гледају ТВ и слушају радио и могу да учествују у верским службама. Донлон је пренела да протвореници имају сталне контакте са породицом преко адвоката, И додала да се између њих и бранилаца обезбеђује ефикасан контакт.

- По правилу, притворена лица имају 10 дана посета годишње. Радили смо са холандском амбасадом на издавању бесплатних виза члановима породице - рекла је Донлон на конференцији за медије.

Председница Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу Екатерина Трендафилова и секретарка суда Фиделма Донлон данас и сутра у Приштини и Косовској Митровици где  разговарају са новинарима о мандату, раду и најновијем развоју догађаја у Специјализованим већима, пред почетак првих суђења.

Овај суд има мандат да суди оптуженима за ратне злочине почињене на територији Косова, а за сада су пред њим оптужена осморица припадника бивше ОВК. Прво суђење треба да почне 15. септембра Саљиху Мустафи.

У саопштењу СВК наводи се да овај интерактивни догађај означава почетак појачаног ангажовања председника и секретара овог суда, чије је седиште из безбедносних разлога измештено у Хаг.

Лажни патриотизам напредњака: Спрем'те се, спрем'те избори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА