Најновије

КИНЕЗИ СПРЕМНИ ДА СЕ АКТИВИРАЈУ У АВГАНИСТАНУ? Пекинг се званично огласио, талибани дрхте пред дивом са истока

Кина је данас потврдила да је спремна да одржава комуникацију с новом талибанском владом у Авганистану, од које очекује да испуни очекивања грађана и међународне обавезе.

Кинеска војска (Фото: chinamil.com.cn)

- Надамо се да ће нове авганистанске власти у великој мери имати слуха за све народе и фракције у Авганистану, како би испуниле тежње својих грађана и очекивања међународне заједнице - рекао је данас портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Он је нагласио и да Кина поштује суверенитет, независност и територијални интегритет Авганистана.

Након што су талибани преузели власт у августу, Пекинг је позвао на успостављање отворене и инклузивне владе у Авганистану.

Талибани су ове недеље саопштили састав нове владе Авганистана, а на њеном челу је Мула Мохамед Хасан Акунд, један од оснивача покрета, док је министар унутрашњих послова вођа екстремистичке групе Сираџудин Хакани, који се налази на потерници америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) као вођа организације Хакани мрежа, која је у САД проглашена терористичком.

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да је уверен да ће Кина покушати да постигне договор са талибанима након што је ова организација преузела власт у Авганистану 15. августа.

Најопаснији тенк на свету руски Т-14 Армата, одлази у Сирију на сталну ратну мисију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА