Најновије

Емил Влајки: Капитулација 2

Пише: Емил Влајки

Петак, 21. сијечња 2022.

Прије пар дана, у објављеном тексту „Капитулација“, поводом снажно изражене жеље власти Републике Српске за поврат надлежности, а са чим није сугласна опозиција називајући то авантуризмом, написао сам слиједеће:

-Томе се супротставља муслимански/бошњачки естаблишмент који је спреман да ратује како би тако нешто зауставио пошто жели да контролира читаву БиХ.

-У томе, муслимани/Бошњаци имају активну подршку САД, Енглеске и Њемачке.

-Постоје снажне индикације о томе да су те стране силе, кроз НАТО акцију, спремне да окупирају Српску, те политички/физички елиминирају Милорада Додика и економски и политички развласте његову породицу и истомишљенике.

-Сам Додик је, на конференцији за штампу, изнио податак да Ескобар, амерички изасланик, има моћ да нареди његово убојство.

-У прилог таквом сценарију иде и накнадно објављена информација:

Амерички носач авиона у близини Дубровника и БиХ: Снажна порука Додику и Русима
18. 01. 2022. у 12:21:00 Фарук Веле 
Хрватски медији преносе да се амерички носач авиона ових дана вратио у Јадран због политике члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и његових заштитника, Руса.
Ријеч је о чувеном нуклеарном носачу авиона "ЦВН-75 Хари С. Труман" са 90 авиона, 20 хеликоптера и 5.000 маринаца...
Управо због "дипломатске поруке"  - његово кретање се помно прати.

Порука и Загребу

Ведран Сршен у тексту на порталу Tacno.net наводи, такођер, да је амерички носач примијетио и званични Загреб, који ових дана очијука са Москвом.
"Сада након Бања Луке пробудила се и хрватска политика схвативши да је опчињеност Милорадом Додиком као браником хрватских националних интереса у БИХ води у потенцијалне несугласице са САД-ом, а буђење је наступило упловљавањем америчког носача авиона "Харрy С. Труман".

-Извјесно је, да је предсједник Србије, Вучић, упозорио Додика на могуће опасности.

-Након тога је Додик одустао од пријашње реторике о повратку надлежности и допустио могућност враћање парламентараца Српске у заједничке институције.

Након мог, укратко препричаног, текста, јавили су ми се бројни читатељи који су изразили зачуђеност оваквим обратом ствари. Питали су ме, како је могуће да се Додикова чврста реторика о враћању надлежности која је трајала мјесецима, тако нагло суноврати.

Угледан професор уставног права једног од бањалучких факултета сматра да је Вучићев приједлог Додику да се Срби врате у заједничке институције, уствари његова жеља да Додика „пусти низ воду“, а на хтијење Запада.

„И зато је по нас погубна најновија, прозападно сервилна наводна молба Вучића свим политичким снагама у Републици Српској да учествују у раду заједничких институција у БиХ. Та "молба" ће нас, сасвим извјесно, још дубље укопати и биће од помоћи само оним снагама које су, одмах по завршетку рата у БиХ, шињеле, пушке и топове замијениле папиром, оловкама, високим представником и уставносудијским тогама, радећи упорно, систематично и противправно све на менталној и материјалној десупстанцијализацији Срба и Републике Српске. У томе им, нажалост, свесрдну помоћ континуирано пружа и Александар Вучић, овај пут својом најновијом "молбом" од 14. јануара 2022. године.“

И ја сам у први мах помислио нешто слично, али, накнадно размишљајући, видио сам да се ту нешто не слаже. Вучић нужно мора балансирати између Истока и Запада. Другим ријечима, какве год његове особне жеље биле, он је за своју „молбу“ Додику о ублажавању реторике МОРАО конзултирати Русе који су му такво одобрење дали.

Ту су сада могуће двије теорије које ћу знатно поједноставити.

-Руси су, поводом тога, направили некакав дил са Америком.

-Руси очекују рат са Украјином и не желе отварање другог фронта на Балкану.

НАПОМЕНА. Ради интелектуалног поштења, морам рећи да постоји, теоријски, и трећа варијанта у коју не вјерујем:

Вучић је потпуно стао на страну Запада, хоће да се, успркос Русима, ријеши Додика којег Руси и даље подржавају. 

Искрено, не могу дати дефинитиван суд о овоме што сам изложио, јер је у игри огроман број могућности. Не зна се која је варијанта лошија. Рат са Украјином може прерасти у нуклеарни сукоб планетарних размјера, и у том случају, одосмо сви дођавола.

Али нешто сигурно знам. Додик се, у случају да се ово најстрашније не деси, може само привремено примирити, а његове су тежње за вишим ступњем слободе Републике Српске унутар БиХ апсолутно легитимне.

Исто тако знам да ће, уколико не дође до нуклеарне катастрофе, а ни рата са Украјином и НАТО-ом, санкције Додику и његовом окружењу бити проширене и да ће то знатно поколебати Додикову коалицију.

Узгред речено, најновија иницијатива да се конфликти у БиХ ријеше преко састанка Србије, Хрватске и Турске уз учешће муслимана/Бошњака, те БиХ Срба и Хрвата, а без Запада, Русије и Кине, тешко може успјети.

Наставак слиједи.

САМО ДА РАТА НЕ БУДЕ!

Предходне текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА