Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ - ГРАЂАНСКИ РАТ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ (2): Почело је!

Након свега једног дана и моје јучерашње колумне о томе како ће се сукоб развијати, ескалација је почела. Ево једног адекватног медијског написа.

„Заједно са коалиционим партнерима у уторак ћемо одржати митинг у Бањалуци у 18 часова како бисмо поручили да нећемо дозволити да се прекраја изборна воља народа Републике Српске, објавио је на Инстаграму Милорад Додик, кандидат СНСД-а за предсједника Српске.

Он је поручио да ће се Република Српска и овај пут одупријети опасним намјерама странаца и опозиције, који би, како је истакао, уз помоћ незаконитих одлука ЦИК-а да створе стање хаоса и нестабилности у Републици Српској.
"Српски народ је на одржаним изборима јасно рекао свој став и подржао политику коју заступам. Никакве манипулације не могу промијенити вољу стотина хиљада грађана који су дали свој глас за јаку и стабилну Републику Српску", навео је у објави Додик.“

Пише: Емил Влајки


Већ мјесецима на овом сајту, закључно са јучерашњом колумном, пишем како Запад у  свом антируском походу који је резултирао ратом у Украјини, неће дозволити да Додик, изразити руски пријатељ, поново буде четири године предсједник Републике Српске, те да ће га настојати елиминирати из политичког живота свим могућим средствима. Одлучио је да то уради преко избора,  Централне изборне комисије и опозиције. Иако Додик недостижно води, приликом поновљеног бројања гласова, уочене су извјесне неправилности приликом изборног процеса које никако не могу довести у питање његову побједу. Али када тим неправилностима додате НАТО који је у БиХ, његово оружје и војнике, онда су оне довољан доказ да изборе треба поновити, и то ће ЦИК урадити.

Наравно, до поновљених избора неће ни доћи, јер би то могло ићи у бесконачност. Схема је слиједећа. Приликом протестних митинга који се буду одржавали у блиском периоду, позиције и опозиције, довољно је изазвати неки мањи инцидент (који се неће моћи спријечити) и који ће послужит као претекст НАТО-у да интервенира и уведе војну владавину. У ономе што би слиједило, Додик би био политички елиминиран, а кандидат опозиције би постао предсједник РС. Владајућа коалиција би се распала и прешла садашњој опозицији која би тако осигурала потпуну политичку власт.

Ово се све можда неће десити уколико полиција РС буде чврсто стајала уз садашњу власт, с тим да Русија покаже истинску чврстину да се овај сценариј не деси.

Дискусија

Политичари долазе и одлазе. Постоји, међутим, висок ступањ вјеројатности да ће долазак опозиције на власт значити уједно и унитаризацију БиХ. Ни то не би било лоше ако би се могло спријечити да најбројнији народ у БиХ преузме контролу над полугама власти по принципу један човјек један глас, да се направи нови политички систем сличан белгијском. То би за БиХ значило слиједеће.
-Престанак протектората.
-Стварање основа за грађанско друштво.
-Постојање механизама који би онемогућили било ком народу да од БиХ створи своју националну државу.
-Задржавање садашње територијалне структуре; двије административне јединице.
-Војна неутралност.
- Свима којима је стало до Републике Српске, мора им једнако бити стало до једне правичне и економски интегриране Босне и Херцеговине.

Приједлог

Умјесто да се конфронтирају на начин који ће сасвим сигурно довести до грађанских сукоба и до стране интервенције, позиција и опозиција треба да сједну за стол и да се договоре какву Републику Српску и Босну и Херцеговину хоће. Када се сложе око тога нека тај документ презентирају народу, затим нека то потврде у Народној скупштини и онда нека иду на нове изборе.
Све у свему, доста је било више Американаца и Руса, издајица и патриота, криминалаца и поштених особа, национално и вјерски подобних и неподобних. Народ, коначно, треба да почне живјети нормално у нормалним грађанским увјетима које је створила европска цивилизација.

Остале текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА