Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Хватај се рибо, велика и мала

Украјина, слиједећи своје САД-НАТО господаре, изгубила је сваку моћ логичког закључивања. Признала би да Косово има право да се одцијепи од Србије и да се осамостали, али то не би признала Доњецку и Луганску.

Тако је украјински заступник, уједно и члан Парламентарне скупштине Вијећа Еуропе Олексиј Гончаренко објавио да је покренуо петицију да Украјина призна независност Косова.
У петицији се од украјинског предсједника Володимира Зеленског тражи да размотри могућност признавања Косова. Напомиње се да су Косово признале моћне западне земље, укључујући и Сједињене Америчке Државе, те да је Међународни суд правде одлучио да проглашење независности Косова не крши међународно право.
Како је најавио Гончаренко, ако петиција добије 25.000 потписа, предсједник Зеленски мора дефинитивно одговорити. Косово се придружило западним земљама у осуди руске инвазије на Украјину.
Гончаренко је крајем октобра посјетио Косово.

Пише: Емил Влајки

Запад мијења мамце све док Србија једном не загризе и одрекне се Космета. Најновији мамац је француско-њемачки план о Косову.
У тексту приједлога се предвиђа да обје стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу у међународној сфери или дјеловати у њено име.
Једнака права Србије и Косова, поштовање територијалног интегритета и неповредивост граница, признање државних симбола и посебан аранжман за српску заједницу на Косову, кључни су елементи приједлога који је на столу у Приштини и Београду.

Могућност међусобног признања или чланство Косова у Уједињеним нацијама (УН), за шта се јавно залажу косовски политичари, не спомињу се у документу.
Неколико извора у Бриселу и кључним европским пријестолницама је потврдило вјеродостојност текста.

Од краја љета када је предат странама, овај приједлог служи као основа за разговоре у сусретима лидера у оквиру дијалога о нормализацији односа.
На маргинама самита ЕУ-Западни Балкан, шеф европске дипломације Жозеп Борељ је новинарима потврдио да су Косово и Србија добиле ову, ажурирану верзију приједлога плана који је предложен у љето ове године.

Стога се у једном параграфу плана каже да док садашњи основни споразум (у случају да буде постигнут) представља важан корак нормализације. Обје стране ће наставити са новим замахом процес дијалога који предводи ЕУ, а који би требало да доведе до правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији њихових односа.
У тексту се наводи да се стране слажу овим договором. Свјесне да су неповрједивост граница и територијални интегритет и суверенитет и заштита националних мањина основни увјети за мир.
Такођер се наводи да се споразум склапа “полазећи од хисторијских чињеница и не доводећи у питање различите погледе страна на фундаментална питања, укључујући и статусна питања”.

Коментар

Овај приједлог који к'о фол не спомиње директно признање Косова од стане Србије као ни пријем ове лажне државе у УН, вријеђа интелигенцију српског народа. Порука Србије Западу би требало да буде:

„Србија није глупа. Не само да зна прочитати текст, него је у стању и схватити смисао текста. Ваш мамац је толико видљив да боде очи. На њега се не би ухватили ни потпуни имбецили.“
Слиједећи мамац ће бити приједлог о формирању Заједнице српских опћина + овај њемачко- француски план.

Моја процјена у вези Космета је слиједећа:
Вучићева мирољубивост је значајно допринијела јачању НАТО државе Косова. Запад сматра да га још треба искористити за наметање санкција Русији. Вучић не жели ни по коју цијену да укључи Русију у рјешавању косметског питања, а без учешћа Русије то води капитулацији. То, и западне инвестиције у Србији, тај двосјекли мач јер су на тој основи уцјене врло ефикасне, присилит ће Вучића да наметне санкције. Након тога ће бити замијењен неким тко ће, у прикривеној форми, признати Републику Косова.

Што би се рекло: „Дај Боже да се варам“.

НАПОМЕНА. Да је Вучић, поред изразите интелигенције коју посједује, те поред његових заслуга за оздрављење економије и јачања војске, био нашао неки начин да Русију укључи у рјешавању косметског питања, Србија би сачувала свој територијални интегритет, а сам Вучић би био једна од најзначајнијих личности у српској хисторији.

Остале текстове Емила Влајкија можете видети ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА