Најновије

ПОКУШАЈ АТЕНТАТА НА НАЧЕЛНИКА РУСКОГ ГЕНЕРАЛШТАБА: Американци покушали да спрече

САД су покушале да спрече Украјину да изврши атентат на Валерија Герасимова, начелника Генералштаба Оружаних снага Русије, пише Њујорк тајмс.

Валериј Герасимов (Фото: Министарство одбране Русије)

Анонимни извори су рекли за амерички лист да је покушај атентата био планиран када је генерал стигао у зону специјалне војне операције. Према њиховим речима, САД су знале за путовање Герасимова на фронт, али Вашингтон није поделио ову информацију са Кијевом из страха да би у случају покушаја атентата могао да почне рат између САД и Русије.

Украјинска страна је ипак знала за долазак Герасимова на линију фронта, а Кијев је одлучио да делује самостално. Тада је Вашингтон, после интерних дискусија, предузео „изванредан корак” тражећи од Украјине да откаже напад, сазнаје лист.

Украјина потврдила покушај атентата на Герасимова

У чланку се не наводи период у коме су се десили описани догађаји. Међутим, према руском Министарству одбране, Герасимов је у јулу путовао у зону СВО. Затим је начелник Генералштаба извршио смотру руских групација трупа, добио извештаје од команданата о употреби трупа у извршавању задатака Северног војног округа, као и других званичника о питањима борбене подршке за дејства руске војске у разним правцима.

Касније је Алексеј Арестович, саветник кабинета председника Украјине, потврдио покушај атентата на Герасимова. "Било је тако. Герасимов је био у Изјуму, а затим су Оружане снаге Украјине гађале штаб [где је био Герасимов]“, рекао је он. Међутим, према његовим речима, Герасимов је у том тренутку већ био на другом положају.

Руска страна није коментарисала одлазакл Герасимова у Изјум. Такође нису коментарисали гађање штаба у којем се он налазио.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине оценио квалитете руских генерала

У септембру је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни признао да је Валериј Герасимов непревазиђен војни стратег и истакао његову интелигенцију.

„Одрастао сам на руској војној доктрини и још увек верујем да је сва војна наука у Русији. Учио сам код Герасимова. Прочитао сам све што је икада написао. Он је најпаметнији међу људима“, нагласио је украјински војсковођа. Према речима Залужног, комплетни радови начелника руског генералштаба налазе се у његовој канцеларији.

Залужни је такође упоредио команданта руских снага у зони специјалних војних операција, генерала армије Сергеја Суровикина, са војсковођом из времена цара Петра I.

„Погледате га и схватите да или радите задатак, или ... (сте готови – прим. ред.)“, рекао је главнокомандујући Оружаних снага Украјине о Суровикину..

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА